IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Реставратор №1 на Mercedes-Benz продавал фалшиви 300 SL

Срещу германската компания Kienle започна разследване за измама

Германската Kienle Automobiltechnik GmbH, смятана за най-голямата компания, занимаваща се с фино възстановяване и реставрация на класически автомобили Mercedes-Benz, се забърка в огромен скандал, като е обвинена в незаконно производство и продажба на фалшиви емблематични купета и роудстъри Mercedes-Benz 300 SL, съобщи Benzclub.

 

Mercedes-Benz 300 SL

 

В средите на класическите автомобили името Kienle се свързва с високо ценени класики на Mercedes-Benz и самоуверени шоу изпълнения. Но този престижен статус едва ли ще продължи и в бъдеще, защото прокурори и полицаи нахлуха в офисите на Kienle и в домовете на собствениците в планирана и добре координирана акция.

Служители на Държавната криминална полиция на Баден-Вюртемберг (LKA) се натъкват на обширни доказателства, които впоследствие са иззети. Zwischengas е първото издание, което съобщава за този случай. На 17 март 2023 г. LKA получава сигнал от Германската федерална служба на криминалната полиция, че „компания е участвала в измамна търговия с ексклузивни ретро автомобили“ и се подозира, че „тази компания се занимава с производство на професионални дубликати на ретро автомобили“.

 

Mercedes-Benz 300 SL-2

 

Историята започва да се разплита, след като експерти по ретро автомобили казват, че напоследък в професионалната гилдия има мнение, че легендарният 300 SL някак си е станал твърде многоброен. И „Случаят Kienle“ хвърля светлина върху тази хипотеза. От 1954 г. са сглобени точно 1400 купета 300 SL и от 1957 г. само 1858 бройки кабриолет.

Началото на разследването идва, след като един от клиентите на Kienle решил да регистрира колата си. Става въпрос за „оригинален“ роудстър Mercedes-Benz 300 SL, който е бил „съхраняван“ десетилетия и най-накрая е продаден в Швейцария наскоро. Оказва се обаче, че спортен автомобил със същите данни вече е регистриран и случаят не е изолиран. Така се установява, че този конкретен автомобил е фалшив.

 

Mercedes-Benz 300 SL-3

 

Като се има предвид стойността на Mercedes-Benz 300 SL на търгове, печалбите от фалшификати могат да бъдат много милиони евро. Преди две години силно занемарено копие беше продадено за 1,4 милиона долара.

С оценката на доказателствата, събрани в Kinle, разследването вероятно едва набира скорост. Остава да се види какви подробности ще бъдат разкрити в близко бъдеще и как ще се отразят на пазара на скъпи класически автомобили като Mercedes-Benz 300 SL.

 

 

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 9 месеца )
    Реставрирането и продажба на колекционерски автомобили в Европа си е бизнес и то много приятен виждаш как правиш нещо.Рргистрацията не е проблем.У нас не може да се пререгистрира МПС което има липсващи документи.това е вредно
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 9 месеца )
    Реставрирането и продажба на колекционерски автомобили в Европа си е бизнес и то много приятен виждаш как правиш нещо.Рргистрацията не е проблем.У нас не може да се пререгистрира МПС което има липсващи документи.това е вредно
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Генади ( преди 9 месеца )
    скандала на деня - само че на мен не ми пука, аз съм обикновен човек, а не богат комплексар ,че да му мисля колко съм се пре***л.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    смятай ( преди 9 месеца )
    това се случва заради един Гълуинг, смятай колко още видове модели са минали през "реставрация" от тия ,колко милиона са изпрани и колко комплексирани милионерчета са изпържени
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Ех, тия са като московците, които, по техни думи, са унищожили 3-пъти повече HIMARS, отколкото Америка някога е давала, а танк Леопард унищожиха, още преди да са пристигнали в Украйна.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 5 - Окей, расисте!
  • #4
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Бат Митко ( преди 9 месеца )
    МОЯТ МЕРЦЕДЕС Е ОТ 1992г ИСТИНСКИ 124
  • #3
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    И какъв е проблемът да произвеждат? Щом има търсене ще има и предлагане. Ако не го правят те, ще го направи някой друг. Пазарът не търпи празно. Всички ниши с възможност за печалба вече се запълват в кратки срокове.
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    При немците всичко е фалшименто.
  • #1
    27 rate up comment 2 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 9 месеца )
    А, какво да фалшифицират!? Тесла ли???