IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акционери съдят Tesla и Илон Мъск за измама с автопилота

Фалшиви твърдения за ефективността на технологията са причинили огромни загуби на компанията

Група акционери на Tesla започнаха дело срещу компанията, главния изпълнителен директор Илон Мъск и други хора от фирмата твърдейки, че са били мамени в продължение на четири години чрез фалшиви твърдения за усъвършенстваните функции за подпомагане на водача, като са преувеличили ефективността и безопасността на технологиите за автопилот и пълно самоуправление на електромобилите, което е довело до милиарди загуби.

 

Elon-Musk-2-1024x576

 

Предложеният колективен иск е заведен във федералния съд на Сан Франциско в понеделник и се ръководи от Томас Ламонтан, акционер на Tesla. В иска се твърди, че технологиите са „създали сериозен риск от злополука и нараняване“ и се твърди, че Мъск и Tesla са направили подвеждащи изявления, които са скрили това.

Ищците твърдят, че цената на акциите на Tesla е спадала няколко пъти, когато истината е станала известна, включително след като Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) е започнала да разследва технологиите, както и след съобщенията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси разследва твърденията на Мъск за автопилота, съобщава Reuters.

 

Tesla-18

 

В иска се позовават и на скорошната акция за повече от 362 000 превозни средства, оборудвани с FSD софтуер, поради възможен проблем с безопасността около кръстовища. Въпреки, че Tesla се съгласи да започне корекцията, която се прави дистанционно, компанията не беше съгласна с анализа на NHTSA.

Цената на акциите спадна с 5,7% и на 16 февруари, след като NHTSA наложи изтеглянето на тези над 362 хил. автомобила. Инвеститорите казват, че стойността на акциите им е паднала няколко пъти, тъй като тези разследвания, които хвърлят съмнение върху ефективността на системите за автопилот и пълно автономно управление на Tesla, излизат наяве.

 

2022-Tesla-Model-S-2

 

Компанията не разполага с отдел за връзки с медиите и не е коментирала темата пред медиите. Главният финансов директор Закари Къркхорн и неговият предшественик Дипак Ахуджа също са ответници в делото.

Изпълнителният директор на Tesla и Twitter Илон Мъск е обект на различни съдебни дела. През четирите месеца, откакто пое поста главен изпълнителен директор на платформата за социални медии, тя е била съдена от шест американски компании. Акционери в Twitter казват, че лудориите на изпълнителния директор при закупуването на компанията са допринесли за нестабилността в цената на компанията.

 

 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    макарончо ( преди 10 месеца )
    щом самите акционери го съдят, значи смятайте какъв човек е наркомана и колко високопоставени хора с пари е завлякъл в сектантската си фирма.
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А тези осъзнават ли, че ако илон мъск не беше купил twitter, след няколко години Тесла можеше да не съществува? Толкова ли не осъзнават, че това е единственият директен начин за комуникация на Илон Мъск със света? Щом успяха да изтрият профила на Доналд Тръмп от twitter, дали не биха направили същото и с профила на Илон Мъск "ако не слуша"? Това беше единственият начин да бъде сигурен в бъдещето на Тесла, както и на собственото си бъдеще, защото гласът му сега ще е трудно да бъде заглушен.
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Електропитек ( преди 1 година )
    Ако света беше нормален, сега тоя щеше да прави фунии на дилърите в някой затвор.
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    кравароопонент ( преди 1 година )
    Мъск е хитър и знае - няма как мъртъв клиент да те съди за самоубийствения автопилот, затова допълнително е пипнал настройките, за да е сигурен, че няма да има ищци.