IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla уволни десетки служители след опит да направят синдикат

Компанията продаде предсрочно всички Model Y за първото тримесечие в САЩ

Десетки служители на Tesla от Gigafactory в Ню Йорк бяха уволнени, след като тази седмица опитаха да създадат синдикат, става ясно от жалба в Националния съвет по трудови отношения (NLRB) на САЩ. В писмо до ръководството на Tesla служителите обявиха план да се обединят в синдикат, който ще е първият на територията на САЩ в компанията. В писмото служителите искат от Tesla да уважава правото им да се обединят в съюз и призовава автомобилния производител да подпише Принципите за честни избори.

 

Tesla-gigafactory-2-3

 

Опитите за сдружаване в синдикат включват искане за по-добро заплащане, сигурност и по-малко проследяване на работното място, като е подкрепено от синдиката Workers United, известен с обединяването на работници в стотици магазини на Starbucks. След като бяха обявени намеренията във вторник, още в сряда Tesla е уволнила десетки служители от завода, включително няколко, които са били свързани с усилията за обединяване в синдикат.

В декларация до NLRB синдикатът Workers United обвини Tesla в незаконно уволнение на служителите и нарече действията „отмъщение за синдикална дейност и за обезкуражаване на синдикалната дейност“. Синдикатът поиска от борда по труда да поиска разпореждане на федералния съд, „за да се предотврати непоправимо унищожаване на правата на служителите в резултат на незаконното поведение на Tesla“.

 

Tesla-hero-Model-3-Y-S

 

Джаз Брисак, организатор от Workers United, който работи върху профсъюза на Tesla в Giga New York, коментира: „Това е форма на колективно отмъщение срещу групата работници, които започнаха това усилие. Целта е да сплашат всички“.

Това не е първият път, когато Tesla има проблеми с NLRB и по-специално за уволнение на хора, свързани с профсъюзни движения. През 2021 г. NLRB постанови, че Tesla е нарушила трудовото законодателство, като е уволнила служител заради, както се твърди, подкрепа на синдикатите и поради туит, в който Илън Мъск заявява, че обединени в синдикатите служители ще загубят своите опции за акции като част от техния компенсационен пакет.

 

2022-Tesla-prices-Model-Y

 

Същевременно Tesla разпродаде Model Y за първото тримесечието в САЩ предсрочно, на половината от срока, съобщава Electrek. Със значителното понижаване на цените и новия федерален данъчен кредит от $7500 за електрически превозни средства, Tesla отбеляза скок на поръчките в САЩ. Новият Model Y веднага поевтиня с 20% - от $65 990 на $52 990. Това доведе до факта, че търсенето удвои производствения капацитет.

През февруари производителят добави 1000 долара към цената на кросоувъра, но това не повлия значително на търсенето. В момента се приемат поръчки в САЩ с условието автомобилът да бъде доставен през април-юни 2023 г. В Германия, където Tesla има завод, ситуацията е малко по-добра. Доставката е планирана за март.

 

 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Не се шегува ,първо Туитър сега Тесла
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Ю Несбю ( преди 1 година )
    Работих в Амазон и по същия начин ме изгониха незаконно. Много персонал, малко работа... Предложиха ми да се разделим по взаимно съгласие, аз отказах. Изпратиха ме до вратата, взеха ми пропуска и после мълчание. След два дни научавам, че аз съм излязъл по време на работа и повече не съм се върнал, поради което съм уволнен.
  • #10
    10 rate up comment 7 rate down comment
    фф ( преди 1 година )
    какъв робски труд в щатите бе баце......работа има под път и над път.като не ти харесва-сменяваш си работата.това е само за мизерници и държавни мързеливци.
  • #9
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Мъжкар с в8 биг блок ( преди 1 година )
    Тесла Амазон всички гиганти едно и също печели се на базата на евтин робски труд.Минимални вложения максимална печалба
  • #8
    6 rate up comment 12 rate down comment
    хе хе хе ( преди 1 година )
    Добре де ама кои купуват Тесла дайте продажбите щат по щат щото в Юта Монтана Айдахо и Уайоминг нещо купуват ф150 Силверадо и Рам.Къде се купуват Тесли ми в гайските щати които преди купуваха Тойотки и Хонди поклонниците на азиатците.Кои са те дрогирани бели кофри жендерасляци и счетоводителчета китайци.Истинският америкянец си знае биг блока и осмака в мъжкарските централни щати.
  • #7
    4 rate up comment 9 rate down comment
    хе хе хе ( преди 1 година )
    Добре де ама кои купуват Тесла дайте продажбите щат по щат щото в Юта Монтана Айдахо и Уайоминг нещо купуват ф150 Силверадо и Рам.Къде се купуват Тесли ми в гайските щати които преди купуваха Тойотки и Хонди поклонниците на азиатците.Кои са те дрогирани бели *** жендерасляци и счетоводителчета китайци.Истинският америкянец си знае биг блока и осмака в мъжкарските централни щати.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Само си помислете - в България няма синдикат на програмистите, синдикат на политиците. Ясно е защо няма - има добра финансова или друга изгода, за да са доволни и двете (при програмистите) или трите (при политиците) страни в сделката.
  • #5
    23 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Синдикатите са измислени от мафията, за да рекетират бизнеса. Пред работниците се е казвало, че ще се борят за правата им, но всъщност са изнудвали безнеса да им плаща процент от печалбата в противен случай ще има стачка и спиране на работата, последващо от големи загуби на пари. Пазара е саморегулиращ се орган, когато има наплив от кадри за определена позиция и заплата, не се оплакваш, когато няма, бизнеса сам ще вдига заплати, за да привлече нови кадри- ТОВА Е!
  • #4
    14 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Като не ти харесват условията в Тесла, напускай и си търси нова работа. В САЩ има недостиг на квалифицирана работна ръка. Синдикатите са терористи, изгнил остатък от времената на индустриалната революция, когато законът не е защитавал служителите по никакъв начин. Не случайно във всичките тези скандали е намесен някой от големите синдикати, защото идеята тръгва от тях, а не от самите работници. А синдикатите папкат големи парички и си търсят шарани да им ги осигуряват.
  • #3
    12 rate up comment 5 rate down comment
    има ( преди 1 година )
    безброй клипчета в ютуб, в които хората обясняват защо съжаляват, че са си купили модел Ъ. А то имало защо.