IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забраняват електрическите тротинетки в парковете и по тротоарите в София

Над 1600 нарушения с двуколесните машини са отчетени за 18 месеца в столицата

Нови правила за движението на електрически тротинетки на територията на Столичната община (СО) бяха обявени днес на пресконференция от председателя на Столичен общински съвет (СОС) Георги Георгиев. 


скутер


Тротинетките получават забрана за движение на територията на паркове, пешеходни зони и тротоари. Ще бъде позволено единствено при преминаване през парк или някоя от забранените за каране зони, двуколесното превозно средство да се бута с ограничение до 5 км/ч.

Също така влиза в сила забрана за паркиране в паркове, градини, пешеходни пространства и зелени площи, входове на метростанции, спирки на градския транспорт, входове на сгради, както и на рампи за хора с увреждания. Изключение ще бъдат места, определени от Столичната община, в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства.

Предвиждат се и промени при санкциите. За всяко нарушение на забраната физическите лица ще бъдат глобени с 50 лева. Имуществена санкция за юридическите лица също ще има, като тя ще бъде от 500 до 1000 лева. 


Още по темата - вижте на Bgonair.bg


0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 10 месеца )
    А аз много искам да има много велосипедисти, и велоалеи, и инфраструктура - това значи по-чист въздух и по-малко автомобили, ама да се научат кое може и кое не (то важи за всички участници в движението). А къде са отчели 1600 нарушения (то се предполага, че и някакви глоби са наложени), е мистерия, защото никога не съм виждал да глобяват за такова нещо. Само веднъж двама полицаи на витошка се скараха на един чичко с колело, който даже прилежно и съвсем в правилата си го буташе, ходейки пеша...
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 10 месеца )
    Какво значи "забраняват"? То си е забранено - в ЗДвП много ясно пише къде може и къде не може да се карат и тротинетки, и велосипеди. И никога не е можело да се карат на тротоар или на пешеходна зона. Даже наскоро го обновиха, за да е по-ясно. Ама кyхитe глави на водачите на въпросните превозни средства не го разбират това и като им направиш забележка, даже налитат на бой.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    В Испания по закон нямат право да се движат по велоалеи и пешеходни зони - на пътя и с каска.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Това е само предложение, няма да мине а като мине след като сгазят няколко деца на тротинетки понеже ще трябва да карат на пътя и ще си го оправят.
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    ся като кара някой по тротоара ш ще може да му се набият шутовете легално
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Остава да вимим контрола. И сега има забрана в някои пешеходни зони, но от Общинска полиция ми заявиха: "Да ги гоним измежду хората ли?"
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Петър ( преди 10 месеца )
    Защо с колело може а с тротинетка не? Поредния безумен закон. С колело се развива по висока скорост и заема повече място, къде е логиката в това безумие. Как примерно децата с тротинетки ще карат по пътя? Няма ли да са повече инцидентите бе?
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Когато го спеат на място е едно, но ако захвърли тротинтата някъде непозволенобе друго. Като оаркираш неправилно не получаваш лично глобата, а седи на стъклото, нали? За такива случаи става дума. Но в БГ... а дано ама надали. Друго е да спиш в храстите на забравено от 1980 60 извън града на сянка и да глобяваш тези които минават с 70 или 80
  • #6
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 10 месеца )
    И колко пари ще търсят от клиентите? Я сметни? Полицаите спират този който кара тротинетката и му налагат глоба. Тоест полицая вече знае кой е карал тротинетката.
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    4-ти, не е невъзможно, после те си търсят парите от този който е карал колата тогава. Като дори им вземаха такса, подобно, ако върнеш ако горивото не е както, когато я вземеш. Та и за ел. тротинетки, знаят кой я е ползвал, пращат му глобата.