IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-интересните класики от Вила д'Eсте 2023

Американско чудовище изпревари италианските и германски фаворити за голямата награда на Concorso d'Eleganza

ВИЛА Д'ЕСТЕ, ОТ НАШИЯ ПРАТЕНИК. Автомобил на изчезнала преди 86 години американска компания бе избран за най-елегантната класика от журито на Concorso D'Еleganza 2023 във Вила д'Eсте. Легендарното събитие за класически автомобили се проведе този уикенд в едноименния хотел на езерото Комо и за пръв път от 2019 насам допусна и външна публика в неделния ден.
     
    
Duesenberg SJ Speedster
Носителят на Trofeo BMW Group - Duesenberg SJ Speedster от 1935. Снимка Concorso d'Eleganza Villa d'Este
      
      
Носител на голямата награда - Trofeo BMW Group, по името на главния спонсор - стана уникален по рода си Duesenberg SJ Speedster от 1935, с купе, изработено от лондонския майстор Гърни Нътинг. В онази епоха това е най-луксозната американска кола, карана от кинозвезди като Чарли Чаплин, Гари Купър, Кларк Гейбъл и Грета Гарбо. А освен това е и един от най-бързите автомобили в света, с 320 конски сили мощност и максимална скорост от 225 км/ч по време, когато масовите модели рядко развиват повече от 110 км/ч.
    
    
Duesenberg SJ Speedster
     
    
Тази конкретна кола е последната от едва 36 бройки, завършени от Нътинг, и е купена от махараджата на индийското княжество Индоре. Оттогава датират и странните лампички върху калниците - понеже поданиците на махараджата били длъжни да му се покланят, щом го видят, шофьорът му светвал синята лампа, когато владетелят е в колата. Ако не возел никого, светвал оранжевата, за да спести излишните поклони. По време на Втората световна война махараджата пратил колата в Калифорния, за да не рискува тя да бъде конфискувана при евентуално японско нашествие.
     
   
Duesenberg SJ Speedster
Лампичките на калника показват на населението дали махараджата е вътре, и съответно трябва да се поклонят. Снимки: AUTOMEDIA.BG
    
     
Компанията Duesenberg е създадена от двама германски емигранти от Вестфалия, на име Август и Фридрих Дюзенберг, с амбицията да предлага най-качествените и бързи коли в Америка. Това е и първата американска марка, печелила някога състезание за Гран при (във Франция през 1921).
  
   
Duesenberg SJ Speedster
    
      
Автомобилите й бързо си спечелват отлична репутация и въпреки рекордните цени се търсят много от знаменитостите на епохата. Но със задълбочаването на Голямата депресия покупката на толкова скъпи и крещящи автомобили започва да става неприлично; със злощастната смърт на основния си инженер Фред Дюзенберг от пневмония през 1932 компанията губи и технологичните си предимства, и в крайна сметка окончателно фалира през 1937.
     
    
Някои от най-интересните автомобили на Вила д'Eсте 2023 (ГАЛЕРИЯ):


    
    

 

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Като видя автомобил изработен преди 1950-та в състезание за красота и автоелегантност се чувствам все едно гледам конглокс за красота в моргата на съдебна медицина.Такива грозни катафалки накичени с метални конструкции от стомана и хром или бризент които са съответно огледало покрив или фарове едва ли друг път ще бъдат правени. И слава богу.
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    ее, поизплакнах очите :) Вила Десте ми е мечта отдавна