IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota оставила данните на клиентите си незащитени за 10 години

Проблемът е засегнал повече от 2 милиона собственици на автомобили на марката

Японският производител Toyota разкри, че данните за автомобили на около 2,15 милиона собственици в Япония са били достъпни за обществеността в продължение на почти десетилетия, съобщава Reuters.


Toyota


Проблемът е засегнал клиенти на марката, които са се регистрирали в неговите основни платформи за облачни услуги. Поради човешка грешка системата е била настроена на „публична“ вместо на „частна“ още през 2013 г., а в Toyota са открили проблема едва преди около месец.

Според данните до момента, облачната система включва информация като местоположение на превозни средства и идентификационни номера на техните устройства. Грешката засяга собственици на автомобили, които са се регистрирали за услугата между 2 януари 2012 г. и 17 април 2023 г.


Toyota данни


Това са потребители, които са се регистрирали за услугата T-Connect на Toyota. Тя включва автоматична връзка с центрове за оказване на помощ при спешен случай с повреда или злополука. Проблемът засяга и собствениците на Lexus, които са използвали услугата G-Link.

От японския концерн обявиха, че предприемат стъпки, за да избегне подобен проблем в бъдеще. Въвежда се специална система за проверка на настройките на облака, както и допълнително обучение на служителите. Това ще позволи блокиране на външен достъп веднага при появата на опасност от ново изтичане на данни.


0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Японец и софтуер. Най-краткивт виц.
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Тесларчо,декларира ли виртуалния апартамент в Слънчев бряг?
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Тесларчо, върви ли Гоуфу? Кога ще събереш пари за Тесла? И не се притеснявай за твоите данни. На такива скъсаняци като теб данните на никой не му трябват дори и да искаш да ги дадеш на някой. Ако искаш ги публикувай и пак никой няма да дойде да ти вземе двата лева. Хайде събирай стотинки за тесла и спри да се филмираш, че вместо електрокар да не те пратят на 4-ти километър или в Карлуково щото си много за там.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 11 месеца )
    Я ми припомни дали са стояли не криптирани като обществени данни 10 години или беше следствие на проблем? То и българските егн-та изтекоха, защото някакъв беше хакнал системата и ги беше публикувал, но това няма нищо общо със случая на toyota която въобще не се и опитала да ги крие, а ги е оставила 10 години за свободен достъп. Хакерите пробиват системата за десетина секунди или минути докато ги хванат и запушат пробойната. При toyota 10 години!
  • #4
    4 rate up comment 6 rate down comment
    до #2 ( преди 11 месеца )
    Абе ти не помниш ли преди 2 г., че от фейса изтекоха данните на над половин милиард хора. Говорим за лични данни и подробности за всеки. През 2021 г. беше, но ти си късопеметен и не помниш явно. Та като са криптирани какво. Изтекоха ли. Да. До #3 с главата как си? Намали малко филмите, че много си се филмирал. Какви пари ще ти изчезнат, какви 5 лв. Като ти знаят имената, адреса и номера на рамата. С тези данни, ако успееш да вземеш парите на някой те признавам за магьосник.
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    #1 като ти скроят шапка и ти изчезнат едни пари, пак обяснявай тия работи., че всички така или иначе ти знаят данните.
  • #2
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 1 ( преди 11 месеца )
    Така е но всички тези неща ги знаят от facebook. В случая с toyota проблемът е че не ги знае само toyota, а абсолютно всеки има достъп до тях защото са публични, не са криптирани или защитени по какъвто и да е начин и стига да знаеш къде просто отиваш и ги прочиташ. Доколкото разбрах можеш да следиш кой къде е ходил, къде е паркирал и колко време е стоял там, без да си какъвто и да е хакер.
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Много ми е смешно това с изтичането на данни. Били изтекли някакви данни при условие, че те са навсякъде и почти всеки може да стигне до там. Ако имате смартфон, то сте като отворена книга. Ако имате фейсбук пък знаят за вас повече от колкото вие самият. Изкуственият интелект само от 5 ваши клика може да определи за вас невероятни неща с огромна точност. Сноудън беше казал, че фейса е най голямата шпионска програма в света след уиндолс. Там изтекоха данните на стотици милиони хора и нищо.