IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors се завръща в Европа

До края на 2023 г. няколко електрически модела ще стъпят в скандинавски страни

Американският автомобилен производител General Motors се завръща на европейския пазар с електрически автомобили, като подготвя няколко модела от различни марки наведнъж, съобщи Automotive News Europe.

 

2024-Cadillac-Lyriq

 

Първите електромобили ще бъдат доставени в скандинавските страни - Швеция, Дания, Финландия и най-вече Норвегия, където повече от 80 процента от новите превозни средства, продадени миналата година, бяха електрически. Това ще са машини, базирани на платформата Ultium. Списъкът с модели все още не е публикуван, но според източници в него определено ще бъде Cadillac Lyriq.

За да се подготви за завръщането си, GM създаде звено за усъвършенстван дизайн във Великобритания и разшири своя център за иновации в Ирландия.
General Motors намали присъствието си на европейските пазари, след като през 2017 г. продаде марките Opel и Vauxhall на френската група PSA, която по-късно се сля с Fiat Chrysler, за да създаде Stellantis.

 

2024-Chevrolet-Equinox-EV

 

С течение на времето гамата на GM в Европа беше намалена до Chevrolet Camaro, Corvette и Cadillac XT4, които се доставяха на малки партиди. А преди година се появиха слухове, че американският концерн може да се върне в Европа, но с електрически превозни средства. Сега тази информация е официално потвърдена, след като новият президент на GM Europe - Жаклин Маккуейд, в разговор с Automotive News обяви намеренията на концерна да продава електрически превозни средства в Европа.

„Нашата платформа Ultium, съчетана с широка гама електрически превозни средства, ни позволява да предлагаме на клиентите в Европа разнообразие от продукти“, подчерта тя. Централата на европейското подразделение на General Motors ще бъде базирана в Цюрих (Швейцария).

 

2023-Ford-F-150-Lightning-Norway_2

 

Трябва да се отбележи, че конкурент на GM - Ford, наскоро обяви, че ще започне да продава ограничен брой F-150 Lightning в Норвегия поради впечатляващото потребителско търсене.

Специалистите предполагат, че заедно с Cadillac Lyriq, на европейския пазар ще излязат компактният кросоувър Chevrolet Equinox EV и средноразмерният Blazer EV. Списъкът с модели, които GM потенциално може да представи в Европа, включва също Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV и GMC Hummer EV.

 

2022-GMC-HUMMER-EV-029

 

Но Chevrolet Bolt EV и EUV няма да бъдат включени в европейската моделна линия, тъй като производството им ще приключи в края на 2023 г. Също така поради предпочитанията на европейците за по-малки автомобили в сравнение с американците, по-големите превозни средства като GMC Hummer и Chevrolet Silverado е по-малко вероятно да бъдат продавани на Стария континент.

 

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Смех ( преди 11 месеца )
    То па Саап една марка
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До 5 ( преди 11 месеца )
    Необразований жълтопаветнико, Флорида е щат от колонията на Китай, която се нарича САЩ. Ако не ми вярваш, погледни колко краварски ДЦК се намират в Китай. Да не говорим, че китайската колония е фактически във фалит. Погледни им външния дълг, после погледни вътрешния и накрая междубанковата задлъжнялост. Професор икономист от университета в Станфорд онзи ден заяви, че 2000 американски банки са на червено и се очаква банков апокалипсис там. Не случайно бързат с електронните пари.
  • #4
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 ( преди 11 месеца )
    Какво става пазара на китайската колония скоро ли ще изпревари този на щата Флорида или пък на Испания?
  • #3
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Почнаха да я закъсват яко господарите на света. Чувал съм, че от високо най-лошо се пада, а те го правят със засилка. Няма лошо да се пробват да продадат в Европа някоя таратайка, но да не бъдат големи оптимисти, защото тук нещата са още по-зле, благодарение на тях. Вече се вижда и от слепите, че Европа е американска колония.
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Нямат работа в Европс. Да си продават детските играчки зад океана
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Няма нужда а и всички автопроизводители станахте много нагли, само за избрани страни новите модели и марки коли, ай сиктир ние тук да не сме Африка?