IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari се готви да продава коли с ДВГ и след 2035 година

Италианската компания ще спази изискванията на ЕС за синтетичните горива

Изпълнителният директор на Ferrari - Бенедето Виня, заяви, че компанията му може да продължи да продава автомобили с двигатели д вътрешно горене след 2035 г. в съответствие с плана на Европейския съюз да допусне на пазара превозни средства със синтетични горива (eFuels).


Ferrari


Както е известно, през март ЕС обяви, че на някои автомобили, работещи с такова гориво, ще бъде позволено да останат в продажба след забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2035 г. От това ще бъдат облагодетелствани марки с малък обем на продажби, сред които е и Ferrari.

В интервю за Financial Times, посветено на бъдещето на автомобилните, Виня каза още, че марката продължава да следва целта си да бъде въглеродно неутрална до 2030 г. За целта Ferrari планира през 2025 г. да пусне първия си електромобил. Компанията обаче няма да се превърне в производител само на електрически превозни средства.

„Двигателят с вътрешно горене е благодат, като той има още много работа за вършене“, коментира шефът на италианския производител. Той допълни, че синтетични горива се развиват много по-бързо от очакваното и дават огромни възможности на Ferrari по отношение на бъдещата моделна гама.

„Очаквах дискусията за eFuels да се случи през 2025 или 2026 г., а тя стана факт по-рано, което е добре за нас. А и за клиентите, които ще могат да карат кола с термично гориво, което обаче е неутрално. Това е един допълнителен плюс за нашата стратегия“, каза още Виня.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    случаен минувач ( преди 11 месеца )
    Така трябва! ДВГ върши много неща, не трябва да се загърбва! Дори дизелът - за него може да се ползват растителни масла! А те са въглеродно неутрални!
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Като гледам, по кръстовищата пълно с Ферарита и Тесли... Но пък лудите по кръстовищата са много.:(
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 11 месеца )
    То и един тролей може да дръпне почти всеки на кръстовище. Също и новите боклуджийски камиони на ток са скокливи. Ама все пак никой не мечтае за тях.
  • #1
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Кат не могат да правят на ток ще правят каквото могат. Нищо че Тесли-те ги правят на луди по кръстовищата.