IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Честен като японец: тестваме новото Suzuki S-Cross

Този кросоувър запазва един коз, който конкурентите му отдавна загубиха (ВИДЕО)

Напоследък започнахме малко да се боим от думата "нов", когато става дума за автомобили. Все по-често новите модели идват с малко повече лъскави детайли, много повече нови технологии (голяма част от които - напълно излишни) и, като компенсация за всичко това, с доста по-висока цена.

Но все още има поне една компания, която остава малко назад от тази тенденция. Тази компания се казва Suzuki и днес тестваме нейния нов модел.
   
   
 
     
     
Това е третото поколение на Suzuki S-Cross. Ако не смятаме по-големия Across (който не е нищо друго освен леко маскирана Toyota RAV4), тъкмо това е и най-подходящият за семейства модел на Suzuki за Европа. С 13 сантиметра по-дълъг е от Vitara, има с 10 сантиметра повече междуосие и с почти 60 литра по-обемист багажник - до общо 430 литра.
   
   
Suzuki S-Cross тест драйв
    
     
Между нас казано, ние харесвахме и предишните две поколения на модела. Те бяха симпатична комбинация от достъпна цена, непретенциозно поведение, икономичност и добра проходимост при нужда. Онова, което им липсваше, беше сексапил.

Новото поколение променя това. Не бихме го наредили сред най-красивите кросоувъри, но при всички случаи S-Cross вече има съвсем модерен фасон.  Всъщност, ако го паркираме до предшественика му, не бихте познали, че става дума за един и същи автомобил.
    
   
Suzuki S-Cross тест драйв
   
   
Другата тайна на този модел е, че всъщност думата "нов" се отнася предимно до външния му вид и до интериора. Основните компоненти иначе са същите като в досегашното поколение, което остана на пазара почти девет години. И това е добра новина.
 

Suzuki S-Cross AllGrip

129 к. с. максимална мощност

235 Нм максимален въртящ обем

10.2 секунди 0-100 км/ч

195 км/ч максимална скорост

Под капака е добре познатият ни 1.4-литров бензинов турбомотор, който Suzuki нарича Boosterjet. Тук той е комбиниран с 48-волтова мека хибридна система, но нейната главна функция е да задоволи чиновниците от Брюксел. Намалява мъничко емисиите и помага леко при ускорение. Но това не е пълен хибрид и не може да се движи само на електричество.

Мощността е сравнително скромна - само 129 конски сили, но S-Cross има с какво да компенсира това, както ще стане дума след малко. Въртящият момент стига до 235 нютонметра - напълно достатъчно за спокойни изпреварвания.
   
   
Suzuki S-Cross тест драйв
    
    
Окачването е доста меко, което е плюс на места като София, където няма два еднакви легнали полицая, но е по-скоро минус, ако се опитвате да карате по-динамично по някой планински път със завои. Воланът също не е много директен и аз, честно казано, бих предпочел да не беше чак толкова лек.

Но S-Cross има и един голям коз в областта на динамиката - и то коз, който неговите конкуренти отдавна вече нямат. Този коз е ниското тегло. Даже с 4х4 система тази кола тежи не повече отг 1280 килограма. Което е със 120 кг по-малко от аналогичния Volkswagen T-Roc. И с 220 кг по-малко от Nissan Qashqai.
   
   
Suzuki S-Cross тест драйв
   
    
Ефектите от това са два: приятна пъргавина на пътя и също толкова приятна икономичност. Официалните данни сочат 5 литра на 100 км комбиниран разход за варианта с предно предаване, и 5.8 литра на сто за този със задвижване на четирите колела. Това не е много по-различно от обещанията на останалите модели в този сегмент. Различното е, че S-Cross го изпълнява и на практика. От София до Бургас с максималната възможна магистрална скорост колата ни показа разход от точно 6 литра на сто. На обикновен първокласен път с 90 км/ч паднахме до под 5.5 литра.
   
  
Suzuki S-Cross тест драйв
   
   
Нямаме оплаквания и от офроуд способностите на тази кола. С максимален просвет от 17.5 сантиметра е ясно, че тя не се цели в ловците и бракониерите. Но интелигентната система за задвижване на четирите колела се справи съвсем спокойно със стръмни изкачвания и спускания дори по песъчлив път. Системата има удобен превключвател за четирите режима на работа - автоматичен, спорт, сняг или блокировка на диференциала. Накратко, S-Cross е запазил всички предимства на предишното поколение, но вече ги предлага в доста по-симпатична опаковка.
   
   
Suzuki S-Cross тест драйв
   
    
Значи ли това, което ви казах в началото, че новата кола е на цената на досегашната? За съжаление - ни най-малко. Никой не може да избяга от инфлацията, особено в автомобилния сегмент.
    
  
Suzuki S-Cross тест драйв
   
    
Когато заснехме нашия тест миналата есен, произвежданият в Унгария S-Cross започваше от около 52,000 лева за версия с предно предаване, и от 58,000 за варианта със задвижване на четирите колела. Сега стартовите цени са съответно 54,000 и 60,000 лева. Най-високо оборудваната кола с 4х4 е 66,000.

Това е болезнено на фона на спомените ни от ценовите листи на Suzuki преди три-четири години. Но истината е, че си остава доста изгодно на фона на конкурентите. Най-евтиният T-Roc със задвижване на четирите колела е с над 4 хилядарки по-скъп. А за малко по-големия Кашкай с 4x4 ще ви трябват почти 15 хиляди лева повече.
   
   
Suzuki S-Cross тест драйв
    
    
Трябва да добавим и още един коз на Suzuki: необикновената щедрост при серийното оборудване. Даже най-базовата кола ви дава камера за задно виждане, система за разпознаване на пътни знаци, седем въздушни възглавници, имобилайзер и аларма, електрически предни и задни стъкла, климатик, адаптивен круиз контрол, мултифункционален волан, мултимедия със 7-инчов екран, самозатъмняващо се огледало и 17-цолови алуминиеви джанти.

Малко по-скъпото второ ниво добавя климатроник, парктроник отпред и отзад, отопление на предните седалки, кожен волан и релси на покрива.
    
    
Suzuki S-Cross тест драйв
    
    
Материалите в интериора няма да ви впечатлят с изисканост. Повечето пластмаси са твърди и не изглеждат скъпи. Но за сметка на това ще са устойчиви на износване. Въобще S-Cross е точно това, което сме свикнали да очакваме от едно Suzuki: може би малко непретенциозен наистина, но надежден, смислен и почтен.
 
  
Още снимки от теста на Suzuki S-Cross вижте в ГАЛЕРИЯТА:


   
    

 

0 от 500
  • #17
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Сузи до 13 ( преди 10 месеца )
    Добре де хайде така да е DCT (Dual Clutch Transmission) или трансмисия с двоен съединител, а не автоматик, както съм го написал, макар разговорно всеки да му казва така. Има и пера на волана, ако искаш да преминеш на ръчен режим да си цъкаш скоростите. Честно казано никога не ми се е налагало да карам на ръчен режим. Няколко пъти пробвах, но не си струва. Трансмисията е много адекватно направена и в зависимост от избрания режим на каране ти сменя предавките много адекватно и точно.
  • #16
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 10 месеца )
    Ама те не казват, че това е разходът на магистрала, а че са карали от София до Бургас. Което е нормалният use case и в реалния живот
  • #15
    11 rate up comment 0 rate down comment
    До 13 ( преди 10 месеца )
    Автоматик отдавна вече е всяка система, която не изисква да превключваш ръчно. Може да е DC, може да е CVT, може да е с хидротрансформатор
  • #14
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Сузи ( преди 10 месеца )
    Това с разхода ми се струва малко пресилено. Може и да са го подобрили спрямо моя, но не ми се вярва чак толкова да е паднал. При мен беше средно около 6,5/100 с нормално каране. На магистрала със 140 км/ч е 7,5/100. При динамично каране и с много газ до 8,5/100 съм стигал, но никога повече от това. Не е от най-икономичните, но и пък не харчи много. Най-голям кеф е да го караш зимата на сняг по черни пътища. Газил съм 40 см сняг извън пътя без вериги и абсолютно никакъв проблем няма.Супер кола.
  • #13
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    автоматик с двоен съединител това ще е нещо ново като технология
  • #12
    10 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    честен като японец и преминах директно към коментариите
  • #11
    8 rate up comment 0 rate down comment
    до 8 ( преди 10 месеца )
    По принцип си прав, когато говорим за нормално лично каране, ти не живееш на магистралата и крайната ти спирка също не е на магистралата и това градско и шосе ти смъкват съществено средната скорост. Но тук говорим за тест - трябва да нулират трип компютъра при излизане на магистралата и да засекат на слизане - така е коректната стойност.
  • #10
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Сузи ( преди 10 месеца )
    Имах го предното поколение. Купих го нов 2019 г. Същия мотор с директно впръскване и турбо 1,4 обаче със 140 к.с., а не както сега някакъв измислен хибрид и намалена мощност 129 к.с.. Беше с автоматик с двоен съединител и най-високото ниво на оборудване с панорамен покрив и наистина страшно много екстри за модела. Взех я тогава за 52 000 лв. Колата е супер приятна за каране, доста динамична, защото е много лека. Страхотен семеен автомобил. Има уникално добри офроуд възможности за паркетник.
  • #9
    19 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Винаги се намира некой вагаджия да каже- не е възможно, аз с мойта Шкода правя повече :D
  • #8
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до 7 ( преди 10 месеца )
    "Максималната възможна скорост" далеч не значи 140 км/ч постоянна скорост. Пътувам често до Поморие и карам бързичко, но никога не съм постигнал над 120 км/ч средна скорост заради трафика. За S-Cross нямам идея, но преди години ходих София - Плевен с едно Балено турбо, бързах страшно и разходът беше 5.4 на финала. Все още без мекия хибрид. Теглото си казва думата