IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Кръстникът“ на изкуствения интелект: Автопилотът на Tesla се опитва да убива

Стив Возняк, съосновател на Apple, никога не е срещал Илон Мъск, но му се възхищава

Стив Возняк - човекът, който основа Apple заедно със Стив Джобс, осъди Tesla и твърденията за самостоятелно управление по време на интервю за This Morning на CNN. Коментирайки изкуствения интелект (AI) като цяло, така нареченият „Кръстник на AI“, който напусна Google преди няколко дни, отговори на въпрос за Илон Мъск и Tesla: „Ако искаш AI да се опита да те убие при всяка възможност - вземи си Tesla“. Това предизвика смях в студиото, като една от водещите просто отговори с кратко „Уау!“

 

woz-tesla

 

Бившият бизнес-партньор на Стив Джобс разкри, че никога не е срещал Илон Мъск, но че се възхищава на някои от нещата, които главният изпълнителен директор на Tesla е направил за света. Като например тласкане на потребителите към електрически превозни средства.

Но според Возняк това остава в сянката на множеството случаи, в които Мъск и Tesla са обвинявани в надценяване на възможностите на системите за подпомагане на водача, инсталирани в моделите на компанията. В миналото известният инженер на Apple заяви, че така нареченият автопилот на Tesla е „измамен“ и „опасен“.

 

tesla-model-s-2013

 

Возняк купил първия си Tesla Model S през 2013 г., след това го сменил с Chevrolet Bolt и отново купил Model S през 2016 г., след като компанията въведе автопилот.

Возняк каза още, че е взел електрическата Lucid Air, защото Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI. За да се убеди в това, той имал нещастието от личен опит. Например, неговата Tesla използвала така нареченото фантомно спиране „сто пъти“ - тоест забавя се без видима причина. Един ден електрическата кола намалила скоростта си от 120 на 40 км/ч насред натоварена магистрала, въпреки че нямало препятствия, които да обяснят внезапното спиране. Цяло чудо е, че никой не го е ударил отзад.

 

lucid-air

 

Според Возняк алгоритмите на Tesla „не знаят това, което знае и най-глупавият човек“. Това обяснява нестабилното поведение на бета версията на усъвършенстваната система за автопилот FSD Beta. Разработчиците твърдят, че AI ще бъде подобен на човешкия, но дори и сега не знаем напълно как работи собственият ни мозък.

Возняк каза още, че не е против изкуствения интелект, но че трябва да се установят ясни правила - законни и етични, за да се държи тази мощна технология под контрол. Сега престъпниците използват различни трикове, за да „откраднат пароли, да завладеят акаунти и да съсипят живота“ на уважавани граждани. Страшно е да си представим какво ще се случи, ако успеят да използват AI, за да навредят на хората.

 

 

0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 9 месеца )
    Никога няма да има автопилот, който напълно автономно да пресече голям град като Ню Йорк... или София !!!! НИКОГА !!!! Точка.
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 14 ( преди 10 месеца )
    А ти вярно ли защитаваш човек, който никога не си виждал на живо? Ти въобще знаеш ли нещо за технологии и програмиране? Аз съм в тази сфера и познавам достатъчно програмисти, които са неоспорими гении, но в реалния живот не могат да си избършат гУза без чужда помощ. Пълни, инфантилни, неоправни, некоординирани, недосетливи, мудни. Всичко, което един шофьор не трява да е. Вознияк е типичен пример. Та нали затова си имаше другия Стийв, който го допълваше във всички тези области?
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 10 ( преди 10 месеца )
    Вярно ли се намери индивид, който да защитава Таката? Такава потресваща жълтофилия се лекува само с лоботомия. Боже опази от *** с клавиарура в ръце!
  • #22
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До 17 ( преди 11 месеца )
    А кой кога и къде е казал че автопилота на Тесла работи? Към момента е ниво 2 което отговаря на изискванията за круиз контрол, а не автопилот. Преди въобще да го включиш трябва да сложиш чек което е равностойно на подпис, че си запознат че автопилота не е довършен и може да прави грешки, които ти си длъжен да поправиш и носиш пълната отговорност за всичко което се случва на пътя. Това че автопилота на тесла е много по-способен от абсолютно всички други автопилоти, НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ Е ЗАВЪРШЕН!
  • #21
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 18 ( преди 11 месеца )
    Какъв ще е този бъг който да ти попречи да удариш спирачката или да завъртиш волана, които за разлика от toyota са механично свързани и автопилота не може да ти попречи? Съответно може да ти попречи да подадеш газ, но и не може да дава газ докато ти удряш спирачката, защото и ти не можеш да направиш това. За разлика от останалите автомобили натискането на спирачката игнорира натискането на *** на газта.
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 19 ( преди 11 месеца )
    Никой не ти е отговорил защото не си питал. Нито нас нито google иначе щеше да бъдеш засипан с резултати от мотори от всякакъв тип с електрическо задвижване. Като почнеш от моторчета играчки за деца, минеш през скутери, кросови мотори, че стигнеш и до пистарки. Не е като да няма всякакви електрически мотори на всякакви цени включително и умопомрачителни и ги купуват.
  • #19
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    След като всички предричате електро революцията някой може ли да ми отговори защо няма почти нито един електрически мотор, не трябва ли първо там всички да минат на електричество?
  • #18
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 16 ( преди 11 месеца )
    Напротив!Когато коментираш нещо, е нужно да си запознат с него!Иначе е обикновенно разтягане на лукуми!Не може да ми хвалиш тесла и да ги защитаваше за некачествените продукти, при условие, че нито притежаваш такава,нито си ползвал такава!И да обяваваш човек който притежава такава,че бил ***,че си ползвал функциите на колата!Автопилота може да направи много без твое съгласие при бъг!Включително маневра, ускорение, спиране!Има достатъчно примери за това!!!
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Логици ( преди 11 месеца )
    Значи ако на айфона ми обхвата на мобилния нет чезне постоянно, съм виновен аз ще си опитвам да полазвам мобилен нет на мобилен смартфон, а не, че имат проблем с антената?!?! Така ли бе философи неземни!Щом предлагаш нещо, щом го рекламираш като едно от основните предимстава на колата ти, ТО ТРЯБВА ДА РАБОТИ бе!Возняк бил ***, че ползвал нещо за което е платил!Ей тва е робското мислене на българина!Щом харесвам някого,той за нищо не може да е виновен!Било то Мъск, Бойко или Кире!
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 15 ( преди 11 месеца )
    Не е и нужно да съм запознат. Достатъчно е да знам принципа на действие Единственото което може да направи автопилота без твое контрол е да натисне спирачката. Само за тези катастрофи е виновен. За всички останали е виновен водача, защото ако автопилота иска да завие наляво, а в същото време шофьора завие надясно, автомобилът ще завие надясно и автопилота ще се изключи напълно. При натискане на спирачка от шофьора автопилота се изключва. Катастрофа става единствено, ако шофьорът не реагира.