IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск отново обеща изцяло автономна кола "още тази година"

Все още обаче, автопилотите на Tesla се в т.нар. "бета" версия

Собственикът на компанията Tesla Илон Мъск за пореден път заяви, че тази година ще се появи пълноценен автопилот в електрическите автомобили на компанията. Това съобщава AP News.
  
   
Tesla, автопилот
  
   
„Тенденцията е много ясна към напълно автономно шофиране “, каза Мъск. „ И аз не смея да го кажа, но мисля, че ще го направим още тази година."

Ще припомним, че през 2019 г. Мъск обеща флотилия от автономни роботаксѝта, като тогава той заяви, че това ще стане факт до края на 2020. В началото на миналата година пък каза, че колите му ще бъдат напълно автономни през 2022 година.

Но все още автопилотите на автомобилите Tesla се в т.нар. "бета" версия, при която водачът се задължава да държи волана и да следи пътната обстановка. От 2021 година обаче, Tesla използва собственици за тестове на коли с „напълно самостоятелно шофиране“, при това по обществени пътища.
  
  
Tesla автопилот
   
    
В момента автомобилите все още нямат пълен автопилот и Tesla предупреждава шофьорите, че трябва да са готови да се намесят във всеки един момент. Но частично автоматизираните системи за шофиране на Tesla се следят все по-изкъсо, като това се потвърждава и от мерките, които взимат американските регулатори за безопасност.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата е изпратила разследващи екипи на повече от 30 катастрофи от 2016 година насам, при които електромобили Tesla, заподозрени, че се движат изцяло на автопилот или в режим на „напълно самоуправление“, се блъскат в пешеходци, мотоциклетисти, полуремаркета и паркирани превозни средства. В резултат на тези катастрофи са загинали най-малко 14 души.
  
  

 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 9 месеца )
    Никога няма да има автопилот, който напълно автономно да пресече голям град като Ню Йорк... или София !!!! НИКОГА !!!! Точка.
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А пилотя ти Чоловек колко изтреба в това време?
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 6 - СПРИ ДА ПОВТАРЯШ, като латррна едно и също. Ако Мъск него интересуват парите, то да е жив и здрав, ама всички останали, нека ти лажа, *** друго, освен парите, не ги интересува.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    А не мислиш ли че заглавието е изсмукано от пръстите спрямо изказването на Илон Мъск, който очевАдно не обещава нищо. А това за акциите беше вица на деня, предвид изказването, че до 2027 година могат да работят без печалба, защото дотогава с наличния в момента кеш могат да поемат всички разходи за развойна дейност и нови заводи, без да имат нужда от допълнителни средства. Тоест въобще не ги интересува цената на акциите дотогава, защото няма да набират допълнителен капитал.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "не смея да го кажа, но мисля" хаха - заглавието "Илон Мъск отново обеща". Реално си е побутване на акциите в негов стил.
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Статистик до 2 ( преди 1 година )
    Дори когато бъде завършен напълно, автопилота ще продължи да прави катастрофи. Целта е просто да прави 10 пъти по-малко катастрофи на милиард километра, отколкото правят хората. Засега се справя само два пъти по-добре, но това е изкривена статистика, защото постоянно е под контрол на човек, който да предотврати катастрофата.
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 година )
    Веднъж и аз да се съглася с тебе. Каквото и да обещава за автопилота, през следващите поне пет години няма да е готов до степен да му се доверя каквото и да приказват. Невронната мрежа работи точно както човешкия мозък и е на пет години. Кой би се доверил на петгодишно дете да го вози, колкото и добър шофьор е?
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Автопилота бил безопасен?Над 30 катастрофи?
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Ключовата дума е ОБЕЩА.