IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на гуми в Европа намаляват

На пазара вървят само всесезонните гуми, показва анализ на производителите

Продажбите на гуми в Европа през първото тримесечие на 2023 г. са намалели значително, сочат данни на Европейската асоциация на производителите на гуми и каучук (ETRMA). Резултатите обобщават данни за гуми, закупени като резервни - т.е. непродадени на автомобилни заводи. Според доклада търсенето през първото тримесечие е намаляло значително в сравнение със същия период на предходната година.

 

Гуми

 

„След негативните тенденции, наблюдавани през втората половина на 2022 г., обемът на продажбите на компаниите-членки на ETRMA показва спад във всички продуктови категории през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.“, каза Адам Маккарти, генерален секретар на ETRMA.

В сегмента на резервните гуми, произвеждани за леки автомобили, през първите три месеца на 2023-а е регистриран спад от 12 процента. При летните спадът е 13 на сто, при зимните - 26 процента, само всесезонните гуми отбелязват минимално увеличение. Пазарът на гуми за камиони и автобуси се сви с 18 процента, а същото важи и за селскостопански гуми, където продажбите са намалели с 39 процента спрямо първото тримесечие на 2022 г. Продажбите на мотоциклетни гуми са паднали с 3 процента.

 

ETRMA_Q12023_table-1

 

В сравнение с последната „година на мира“, т.е. първото тримесечие на 2019 г., продажбите на гуми за камиони и автобуси остават на същото ниво, но продажбите на резервни гуми за леки автомобили също намаляват с четири и половина процентни пункта в сравнение с тази база, добавя генералният секретар на ETRMA.

Маккарти допълва: „Спадът трябва да се разглежда в контекста на продължаващата висока инфлация на всички европейски пазари и продължаващото отрицателно въздействие на войната в Украйна, особено върху цените на енергията.“

 

 

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всесезонните гуми се подобриха неимоверно през последните години, но същото се отнася и до сезонните. Сезонните са в рамките на 15-30% по-добри.
  • #6
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Има ли нещо на което продажбите не падат, хората вече купуват само което е необходимо, а смяната на кола на 5 години не е точно от най-нужните неща обикновено.
  • #5
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Лола ( преди 1 година )
    Ми то никой не купува гуБи нормално.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Уточнение: за 35 градуса през лятото и - 20 градуса през зимата (Подобието на текстредактор тук не разпознава обозначението за градус.)
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 2Дали гумите ще се държат добре зависи не от това, какво караш, а от това, върху какво караш, т.е. не от колата, а от пътната настилка и условията. Дали пък наистина стават за 35 през лятото върху напечения асфалт и за -20 сняг?
  • #2
    24 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 1 година )
    "На пазара вървят само всесезонните гуми" добър ден тъга. От години обяснявам на българачетата как ги работят в гумаджииниците ама они си рупат ли рупат. И се редят пролет есен да сменят гуметата, както са им обяснили мръсноватите пианки от гумаджииницата, че "зимни джапанки няма".Всесезинните гуми са напъэлно подходящи и сигурниза 90% от колите в България.
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Г"л"у"п"а"К, погледни си заглавието!