IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo спря да приема поръчки за флагмана EX90

Причината е огромният интерес към кросоувъра далеч преди старта на производството му

Шведската компания Volvo, страдайки от собствения си успех обяви, че спира да приема поръчки за флагманския електрически кросоувър EX90 от моделната 2024 г. далеч преди да влезе в производство. Пускането на модела в заводите в Чарлстън (САЩ) и Чънду (Китай) ще започне през четвъртото тримесечие на тази година.

 

volvo-ex90 (2)

 

Причината за това временно решение е, че силното търсене е надхвърлило производствения капацитет на компанията, след като марката, собственост на китайската Geely, разпродаде първата планирана серия, информира Motor1.

Шведският производител съобщава, че скоро ще отвори отново поръчките, без да предоставя точна времева рамка. Също така не се съобщава и колко на брой са заявените автомобили Volvo EX90, но очевидно става дума за хиляди, ако не и за десетки хиляди, допълва изданието. Независимо, че премиум кросоувърът не е евтин – цената му започва от 72 000 евро.

 

volvo-ex90

 

Новият флагман на шведите се предлага във версии със задвижване на четирите колела с мощност 408, 503 и 517 к.с. Върховата версия ускорява до 100 км/ч за 4,9 секунди. Батерията с капацитет 111 кВт/ч осигурява пробег от 580-585 км. Volvo EX90 не заменя напълно XC90, защото последният ще остане в продажба с двигатели с вътрешно горене в обозримо бъдеще.

За разлика от други автомобилни производители, които с удоволствие ще приемат поръчката ви и ще ви накарат да чакате една или дори две години, за да получите доставката, Volvo е по-прагматичен, пише още Motor1.

 

volvo-ex90 (3)

 

Разкритието за временното спиране на поръчките беше направено в съобщение за пресата, свързано с резултатите за първото тримесечие на 2023 г. В същата информация Volvo споменава, че базовият EV ще бъде представен „след няколко месеца“ като SUV, позициониран под моделите XC40 и C40 Recharge.

Компанията е убедена, че новият модел, потенциално наречен ЕХ30, ще привлече по-младите купувачи благодарение на по-ниската цена. Предвижда се да дебютира на 15 юни с „приличен обхват“ според изявление, направено от главния изпълнителен директор Джим Роуън в началото на годината.

 

volvo-ex90 (1)

 

Volvo беше сред първите производители на автомобили, които обявиха планове за електрическа гама до края на десетилетието. Според Reuters до 2026 г. ще бъдат представени минимум шест превозни средства на ток. Не всички от тях ще бъдат SUV, а както компанията каза, няма да се откаже напълно от седан и комби.

 

 

0 от 500