IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Миризмата на нова кола е опасна за здравето

Ново проучване показва какви са вредите за човека от plug-in SUV със средни размери

Купуването на нова кола е много вълнуващо преживяване и миризмата от автомобила е опияняваща, а чувството от предстоящото шофиране е неповторимо, но се оказва, че това може да е опасно за хората. Изводът е от изследане на учени от Пекинския технологичен институт, които са направили проучване как се отразява на хората миризмата на нов автомобил.

 

Интериор на нова кола

 

В продължение на 12 дни специалистите изследват нов, среден по размер plug-in хибриден SUV. Това превозно средство е на по-малко от месец след излизането от завода и купето съдържа много пластмаса, тъкани платове и изкуствена кожа. SUV е паркиран (навън и при различни условия), така че емисиите от други превозни средства да не пречат на изследването. По време на тестовия период учените наблюдават 20 химикала, които са налични в кабината, и резултатите са тревожни.

Проучването разкрива високи нива на формалдехид и ацеталдехид. Притеснително е, че и двата химикала надхвърлят границите, определени от китайските национални стандарти за безопасност. По време на тестовия период изследователите установяват, че има риск за здравето нахората, съобщава Сarbuzz.

 

Интериор на нова кола-1

 

Според изследователите рискът от рак за шофьори и пътници, изложени на химикали като бензол, формалдехид и ацеталдехид, се повишава. Прекарването на само 30 минути в ново превозно средство излага човек на опасност, защото смес от няколко химикала, включително бензен и формалдехид, се свързват с редки видове рак и дори левкемия.

Професор Оливър Джоунс, професор по химия в Мелбърн (Австралия), написа в Science Media Center, че смята проучването за подробно. „От предишни изследвания знаем, че за някои хора това може да причини здравословни проблеми като замаяност, гадене и задух - казва той. - От гледна точка на здравето най-добрата миризма на нова кола вероятно е липсата на миризма.“

Предишни проучвания също са разглеждали опасностите от миризмата на нови автомобили, като Emissions Analytics предупреждава, че химикалите, съставляващи този аромат, не са предназначени за вдишване. Бензолът, едно от съединенията, споменати в изследването, се намира и в бензина - друг аромат, който много от хората дори харесват.

 

 

0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Взех си 12 г. кола от Горубляне, и така беше изпрана, че миришеше на ново поне 2 години.
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако смърди на китайска пластмаса е нормално да е вредно, все пак е токсична.
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Миризмата е опасна за здравето... ????
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Миризмата е опасна за здравето... ????
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 21 ( преди 1 година )
    В смисъл какво по-внимателно? Има си инструкции как се ползва и ги спазвам. Нагласям на определено време, затварям вратите и прозорците, нагласям таймера на 20 мин. после сам си изключва, отварям всички врати за проветряване 40 мин. и всичко е както трябва. Какво друго внимателно има според теб? Няма нищо! В стаите в къщи е същата процедура, но според кубатурата на стаята се изменя времето на таймера и времето за проветряване. ;)
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    с този генератор на озон по внимателно
  • #20
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 17 ( преди 1 година )
    "Дъртите скумрии" са по-добри в секса и не търсят под вола теле. Умният мъж би отишъл при опитна "дърта скумрия" и ще знае, че ще свърши хубава работа. Щом искаш да си "чичко паричко" go ahead.
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    17 ( преди 1 година )
    ае много глупости почнахте да пишете, "Пекинския технологичен институт", хаха...
  • #18
    1 rate up comment 2 rate down comment
    до 16 ( преди 1 година )
    Това е така и започва в края на 19-ти век, когато фамилията Рокфелер поема контрола над много нефтени находища по света. Тогава не е имало толкова много автомобили и потреблението е било ниско. Той е измислил схема как продава повече. Започнал е да забранява естествените материали и е налагал свои изработени чрез преработката на нефт. Забранил е конопа и много други естествени материали. Лекарствата до тогава са ги правили от билки и растения, но той и това забранява и от тогава са от нефт.
  • #17
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Ха ха ( преди 1 година )
    Те и "новите" жени са вредни, даже не толкова за здравето, колкото за портфейла, но който може си прави кефа и е доволен от живота. Виж мрънкалниците си заслужават и старите коли и дъртите скумрии!