IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дневните светлини намаляват риска от злополука с 8,8%

Проучване показва каква е ползата от технологията DRL

Проучване на Центъра за изследване на злополуките на университета Монаш в Мелбърн (Австралия) установи, че превозните средства, оборудвани с автоматични дневни светлини (DRL), статистически са по-склонни да избегнат катастрофа, причинени от лоша видимост, отколкото превозните средства без тях.


безопасност


Проучването използва полицейски данни от Нов Южен Уелс, Виктория, Куинсланд и Западна Австралия, за да оцени как DRL намаляват риска от участие в сблъсък на няколко превозни средства извън нощта, когато видимостта е фактор. Резултатите показват, че има с 8,8% по-малък риск от инцидент при колите, оборудвани с тази технология.

Данните, използвани в изследването, са доклади на полицията за инциденти, настъпили между 2010 г. и 2017 г., като информацията за превозните средства е получена отделно. Благодарение на VIN-номерата на автомобилите е било възможност да се определи кои автомобили имат DRL като част от оборудването и при кои то е предлагано като опция.

Оказва се, че при дневни условия опасността от инцидент при колите с DRL е със 7,6% по-малко, докато при движение на разсъмване или здрач рискът е намален с 20,3%. Изчисленията са направени при преминаване на автомобилите през зони, в които ограничението на скоростта е 75 км/ч.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Милен ( преди 1 година )
    Катастрофите никак не са намалели. Всяка вечер по новите катастрофи. Фаровете са за да купуваме акумулатори и крушки по често и да плащаме глоби ако не са включени. Според мен пътища и съзнание ни трябва.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Наистина намаляват катастрофите. Особено при изпреварване много по-добре се вижда отсреща дали идва кола и на какво разстояние е. Особено осезателно е това в сумрак при сиви коли сливащи се с асфалта или пък през лятото, когато има мараня. Отлично решение да се въведат за новите автомобили да имат дневни светлини. Също така се избягва това, когато много шофьори привечер забравят да си пуснат фаровете. Едно време беше пълно с подобни камикадзета и многократно са ме изправяли на нокти. Сега е ОК.
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    :l ( преди 1 година )
    Също така предпазват от онези със светещите жилетки да вземат 20 лева.