IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инженер на Honda бе награден за въздушна възглавница, предпазваща от мозъчни травми

Новият еърбег захваща главата на пътника до шофьора като бейзболна ръкавица (ВИДЕО)

Инженерът по безопасността в Honda - Ерик Хейткамп, получи наградата за отлични постижения в областта на безопасността на правителството на САЩ. Това е най-високото отличие, което се дава за изобретения в в областта на иновациите в безопасността.


еърбег


Наградата на Хайткамп беше връчена на конференцията за повишена безопасност на превозните средства през 2023 г. в Япония. Американецът е отличен за създаването на нов тип предна въздушна възглавница от страната на пътника. Проектиран за по-добра защита от страничен удар, новия еърбег на Honda не позволява на главата на пътника да се изплъзне и така я предпазва максимално.

В случай на инцидент главата на пътника трябва да остане върху въздушната възглавница. Когато се изплъзне, това води до повишен риск от нараняване. Хейткамп е прегледал данните, събрани от изследването на Министерството на транспорта за травматични мозъчни наранявания и тогава му е дошла идеята за създаване на ново предпазно средство.

За разлика от традиционната въздушна възглавница, която е повече или по-малко оформена като кръг, новия еърбег трябва да работи като бейзболна ръкавица. В най-простия случай защитното средство се състои от три камери, като една от тях в средата е оставена ненадута, за да хване главата на пътника. Междувременно камери от двете страни се активират и пазят главата.



Самата нова въздушна възглавница е малко по-сложна. Всъщност тя има средна камера, която се надува, за да предпази главата ви от сблъсък с таблото. Тази камера обаче се намира зад специална лента, чиято задача е да насочва главата към средата и да я предпазва от плъзгане по твърди повърхности.

Новата технология дебютира на Acura TLX, но вече е стандартно оборудване за още два модела - Acura MDX и Honda Pilot. Това е втората поредна награда за безопасност на правителството на САЩ за инженер на Honda, след като Сю Бай получи награда за създаване на системата Honda Connected Car Technology.


0 от 500