IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Технология на Lexus спасява велосипедистите и вратите

Вижте как действа системата Safe Exit Assist, която дебютира при новия NX (ВИДЕО)

Една от често срещаните ситуации на пътя е опасността от сблъсък на велосипедист или превозно средство с отворена врата на спрял автомобил. Японският производител Lexus твърди, че е намерил решение, което решава този проблем в 95% от случаите. Това е технологията Safe Exit Assist, с която е оборудван новия NX.


Lexus Safe Exit Assist


Системата работа с помощта на сензори, които „виждат“ всичко. Асистентът за безопасно излизане съчетава действието на централното заключване със системата за наблюдение на „мъртвата“ зона, която използва сензори, разположени на задната част на автомобила. Както се вижда във видеото, публикувано от Lexus, при опит за отваряне на вратата системата засича приближаващ се отзад автомобил и временно блокира всички врати.

В същото време пред водача се появяват визуални сигнали от монитора за „мъртви“ зони на огледалото за обратно виждане. След като велосипедът или колата преминат, електронната система e-Latch отключва вратите, позволявайки им да бъдат отворени.



Тази технология дебютира при новия Lexus NX и също така ще бъде част от стандартното оборудване на електрическия RZ, както и на петото поколение на RX - най-новото попълнение в гамата на японския производител. Тя обаче не е единственото налично предпазно устройство за минимизиране на шансовете за инцидент с велосипедист.

Всички нови модели на японската марка ще получават стандартно пакет Lexus Safety System+. Той включва предупреждение за сблъсък, като разпознава присъствието на велосипедист (или пешеходец).


Lexus Safe Exit Assist


Асистентът за завой на кръстовище, от друга страна, се активира, когато водачът се подготви да завиете наляво или надясно и така се избягва отрязване на пътя (засичане) на велосипедист, движещ се пред или зад автомобила.
Снимка и видео: Lexus

0 от 500