IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите фарове на Audi предвиждат бъдещето

Светлините си взаимодействат с пътя и прожектират холограми по време на движение

През нощта фаровете се включват, за да осветят пътя пред вас, точно както когато използвате фенерчето на смартфона си, когато влизате в тъмна стая. Този светлинен лъч обаче може да взаимодейства с околното пространство, като веднага идентифицира опасностите и активно показва пътя, който да следвате.


Audi LED Digital Matrix


Звучи като научна фантастика, но новите фарове Digital Matrix на Audi са точният пример за това. Те вече успяват да правят всичко това,а също така да проектират символи на пътя и дори видеоигри върху равна повърхност, съобщава Motor1, чийто екип посети централата на германския производител в Инголщад, за да види как работи тази технология на обновеното Audi A8.

Всъщност, дигиталните матрични LED-фарове дебютираха на Audi e-tron Sportback, а сега вече се поставят и на A8. Те разполагат с технологията DMD (Digital Micromirror Device), като всеки фар се състои от две крушки, всяка от които съдържа приблизително 1,3 милиона микроогледала. С помощта на електростатично поле всяко от тях може да промени ориентацията до 5000 пъти в секунда.


Audi LED Digital Matrix


За да се повиши прецизността на светлинния лъч, са поставени и абсорбатори, които са в състояние да улавят светлината и да генерират контрастни зони. Системата работи в синергия с функцията Night Vision - когато открие пешеходец, светлинният лъч го подчертава, намалявайки риска за шофьора да не го види.

Освен това е усъвършенствано адаптивното управление на дългите светлини, които са в състояние да осветяват вътрешната страна на кривата и, след като автомобилът бъде спрян, те проектират маневрата, която току-що е извършило. Системата предлага и динамични анимации на излизане от дома и на прибиране вкъщи, както и отделни светлинни сигнали при отключване на вратите и излизане от колата.


Audi LED Digital Matrix


Използваната от Audi LED цифрова матрица има три нови високотехнологични функции. При движение по магистрала в условията на тежък трафик функциите „осветление на лентата“ и „ориентировъчна светлина“ позволяват на водача да фокусира вниманието си и така да повиши безопасността на пътя. В случая „осветление на лентата“ генерира светещ килим, който напълно осветява лентата, адаптирайки се към промените в траекторията на автомобила.

Като допълнение, „ориентировъчната светлина“ предсказуемо показва позицията на превозното средство вътре в лентата, благоприятствайки поддържането на средата на пътя. При смяна на линията „осветлението на лентата“ осветява и двете ленти, докато „ориентировъчната светлина“ позицията на автомобила.


Audi LED Digital Matrix


Тук има и безпрецедентна функция, която включва индикация на посоката. При нея фаровете генерират участък от мигаща светлина, която заобикаля „осветлението на лентата“ подчертавайки промяната на траекторията, което също допринася за безопасността на други шофьори, тъй като те знаят предварително посоката, която ще поеме автомобилът.

Друга новост е резултат от взаимодействието между осветителната технология и комуникацията Car-to-X. Благодарение на данните, получени от система за навигационни и картографски услуги HERE, автомобилът получава ранно предупреждение за катастрофа или повредено превозно средство. В случая LED-фаровете Digital Matrix проектират трисекундно предупреждение на пътя пред автомобила. В тези ситуации водачът вижда триъгълник на земята с удивителен знак вътре, което му позволява водача.

0 от 500