IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen пресъздаде първия „транспортер"

Идеята се ражда още през 2018 г., но проблемът е, че фабричните чертежи не са запазени

Акцентът на изложението Techno-Classica 2023, което се провежда в Есен от 12 до 16 април, е оригиналната самоходна платформа, пресъздадена от специалистите на Volkswagen Commercial Vehicles. Такива превозни средства се произвеждат от 1946 г. с възли и аглрегати  от VW Type 82 Kubelwagen и Type 1 Beetle, като служат изключително за вътрешнозаводски нужди - транспортиране на части в завода на VW във Волфсбург.


Volkswagen пресъздаде първия „транспортер


Именно те обаче стават предвестниците на емблематичните вановете за доставка Volkswagen Transporter T1 (VW Type 2), появили се през 1950 г. Всички те са обединени от разположен в задната част 1.1-литров двигател с мощност 25 к.с., който е съчетан с 4-степенна скоростна кутия. Трябва да се отбележи, че товарната платформа с междуосие 1.9 м има отлична маневреност - с радиус на завой от само 7 метра, което е много важно, особено за този вид транспорт.

Не е известно точно колко самоходни платформи на VW са произведени по онова време, но те вярно служат в завода чак до 90-те години на миналия век. Що се отнася до ранната версия, модела от 1946 г., според някои данни една такава кола е оцеляла до наши дни и в момента се намира в частна колекция в Съединените щати.


Volkswagen пресъздаде първия „транспортер


Идеята за пресъздаване на първия "транспортер" на Volkswagen се ражда още през 2018 г., но проблемът тогава е, че за съжаление фабричните чертежи не са запазени. Затова инженерите използват стари снимки, някои данни за размерите и вкарват всичката налична информация в програмата за автоматизирано проектиране CAD. В резултат на това става възможно точно да се моделира бъдещата платформа.

Произведени са тръбна рама, ламаринени части, електрическа система, нови бордове за товарната платформа с дължина 1.92 м и широчина 1.60 м. В същото време активно се използват оригинални части, предоставени от фондация Volkswagen AutoMuseum, както и от частни колекционери. Сред тях са оригинална рамка от Kubelwagen, скоростомер, оси, джанти и тасове, фарове, задни светлини, клаксон и резервоар за гориво.


Още снимки на това необикновено превозно средство - вижте в галерията:

0 от 500