IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda вкарва в сервизите си над половин милион коли

Причината е дефектни въздушни възглавници в коли, произведени от 2012 до 2018 г.

Чешката компания Skoda започна световна акция за изтегляне на някои от своите по-стари модели, след като се оказа, че при над половин милион коли е възможен дефект във въздушната възглавница на водача, съобщи производителят на своя сайт. 

 

Skoda обяви сервизна акция

 

По-конкретно сервизната акция е насочена към 580 068 автомобила по целия свят, произведени между 2012 и 2018 г. Според базираната в Млада Болеслав марка – част от Volkswagen Group, моделите към които е насочена кампанията, са Citigo, Fabia, Kodiaq, Octavia, Rapid, Roomster, Superb и Yeti.

В информацията на Skoda се призовават собствениците: Въведете своя VIN, за да разберете дали превозното средство е засегнато. Моля, обърнете внимание - списъкът се актуализира периодично, така че ви молим да проверявате редовно. Това е сервизна кампания и смяната на въздушната възглавница е безплатна и цялата операция отнема около час.

 

Skoda обяви сервизна акция-1

 

Всички тези автомобили са оборудвани с продукт на японската компания Takata, а дефектът е в част от газовия генератор на въздушната възглавница, който може да се повреди с течение на времето при определени климатични условия (горещина и влажност) и да стане опасен. Повреда може да доведе до рязко отваряне на въздушната възглавница при удар. Вследствие на неконтролирания взрив е възможно да се откъснат метални отломки и да наранят пътуващите в колата.

Един човек е получил наранявания от такова отваряне на въздушната възглавница според Федералния транспортен орган на Германия (KBA). Партидата автомобили са част от „кампанията Takata“ на Volkswagen Group. Периодът, в който са произведени тез иколи, е по-рядко срещан за продуктите на Takata, но проблеми с тези въздушни възглавници имат и други производители, включително марки от групата VW. 

 

Skoda обяви сервизна акция-2

 

Досега не по-малко от 34 марки, принадлежащи на 19 различни автомобилни компании, са започнали акции за изтегляне и подмяна на въздушните възглавници Takata, които застрашават живота на пътниците. До края на 2022 г. са сменени 67 милиона въздушни възглавници, а други 11 милиона все още се използват в автомобили по света. 

Няколко марки издадоха съобщения с висока степен на тревога „Не шофирайте!“ след инциденти с фатален край. Според данни на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) досега 24 души са загинали и около 400 души са били ранени от парчета, изхвърлени в колата от въздушните възглавници Takata.

 

 

0 от 500