IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla забърка огромен скандал с данни на клиенти

Служители на компанията споделяли записи от камерите на колите

Записи от камери на автомобили Tesla са били споделяни помежду си от служители на компанията, като са били разпространявани клипове с чувствителна информация, както и такива от личното пространство на хората, установи разследване на Reuters.

 

tesla-employees-confessed-sharing-private-images

 

Журналисти от агенцията са се свързали с повече от 300 бивши служители на Tesla, които са работили в компанията през последните девет години и са участвали в разработването на системата за самоуправление. Повече от дузина се съгласиха да отговорят на въпроси анонимно. Те са са признали че между 2019 г. и 2022 г. частно са разменяли чрез вътрешна система за съобщения видеоклипове и изображения, записани от камерите на колите на клиентите.

В тези клипове е имало интимни сцени, катастрофи, включително блъснато дете на велосипед, деликатни моменти и други подобни истории, поставящи хора в неудобни ситуации. Например бивш служител описа видео на мъж, който се приближава до превозно средство напълно гол. Има дори клип, който показва подводно превозно средство от филм за Джеймс Бонд, собственост на главния изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск.

 

tesla-employees-confessed-sharing-private-images-from-clients-bevs_16

 

Други изображения са били по-обикновени, като например снимки на кучета и пътни знаци, които служителите са превръщали в мемета, като ги украсяват със забавни надписи или коментари, преди да ги публикуват в лични групови чатове. 

На уебсайта си Tesla Inc уверява своите милиони собственици на електрически автомобили, че тяхната поверителност „е и винаги ще бъде изключително важна за нас“. Камерите, които вгражда в превозни средства за подпомагане на шофирането, са „проектирани от самото начало, за да защитят поверителността ви“.

Tesla заявява в своето онлайн „Съобщение за поверителност на клиентите“, че „записите от камерите остават анонимни и не са свързани с вас или вашето превозно средство“. Но бивши служители разкриха пред агенцията, че компютърната програма, която са използвали на работа, може да покаже местоположението на записите, което потенциално може да разкрие къде живее собственик на Tesla.

„Можехме да видим вътрешността на гаражите на хората и техните частни имоти - каза друг бивш служител. - Да кажем, че клиент на Tesla може да има нещо в гаража си, което е отличително.“

 

tesla-employees-confessed-sharing-private-images--1

 

„Честно казано, това беше нарушение на поверителността. И винаги съм се шегувал, че никога няма да си купя Tesla, след като видях как се отнасят с някои от тези хора“, каза друг бивш служител.

Трети признава: „Притеснявам се от това, защото хората, които купуват колата, не мисля, че знаят, че поверителността им не се зачита. Можехме да видим наистина интимни неща, можехме да видим децата им“.

От компанията и лично от Илон Мъск са отказали коментар за Reuters. Агенцията също така отбелязва, че не е успяла да получи нито един от споделените видеоклипове или изображения, които бивши служители казаха, че не са запазили. Новинарската агенция също така не успя да определи дали практиката за споделяне на записи, продължава и днес или колко широко разпространена е била. Някои бивши служители казват, че единственото споделяне, което са наблюдавали, е за законни работни цели, като например търсене на помощ от колеги или ръководители.

 

 

0 от 500
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тесла е за мазохисти, които са съгласни да си правят експерименти с тях. То не бяха блъскащи се автопилоти, отлитащи брони и тавани, ограничения на скоростта на зареждане за по-старите коли.. Колко трябва да си изперкал да си купиш тресла, а пък за това да ги защитаваш по форумите - още повече..
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Проблеми имаха производителите на мол. телефони защото запазваха данните за разблокиране в сървъри от където имаше "течове", затова последно време имат някаква система да ги запазват криптирани в самия телефон.
  • #8
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Ех смехурко ( преди 1 година )
    Да си чувал, че тесла използва тези камери за автопилота си, който е базиран на невронна мрежа и се самообучава, като ти си подписал съгласие да изпращаш видеото на сървърите на Тесла? Целта на автопилота в момента не е да те закара от точка а до точка б, защото не е 100% сигурно че ще успее без грешки, 99,99 9 9 9 процента е сигурно че ще направи поне една грешка, а работата на шофьора е да я поправи, което изключва автопилота и праща видеото за анализ какво е сгрешил автопилота.
  • #7
    9 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Проблема драги ми смехурко, е че Тесла няма никаква работа изобщо да има достъп до камерите на колата ти в реално време!Като стане инцидент, да ти четат "черната кутия" ако участваш в програма за разработки, да пращаш логовете през определен период от време, с твое знание и по твое желание! Не да те снимат когато те напънало от лютите чушки снощи и си се изтропал в храстите или си решил да опънеш гаджето на предния капак при пълнолуние!Капиш?!?
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    "които служителите са превръщали в мемета, като ги украсяват със забавни надписи или коментари, преди да ги публикуват в лични групови чатове." Ще кажеш ли коя апликация са разработили Тесла за лични групови чатове на служителите си, която не използва интернет!? Ей така, да споделиш, че очевидно разполагаш с много вътрешна информация, с която даже Мъск не резполага! Да не би да правиш колоноскопии на служители на Тесла, че се толкова навътре в нещата?
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Ай стига глупости бре записите от камерите остават анонимни и не са свързани с вас или вашето превозно средство - ще имаш достъп със софтуер разработен от теб, до камери разработени от теб, *** не знаеш тези камери къде точно се намират! Приказки от 1001 нощ за мъскзомбита!
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    До 2 и 3.Пак ли пишеш в движение?Ти си като многоръкия Шива,караш и пишеш в движение.
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Самите служители признават че не знаят от коя кола идва видеото и на практика все едно гледат някоя от камерите които са пуснати онлайн. И на тях се засичат какви ли не простотии. Отделен е въпросът че тези служители са подписали договор за конфиденциалност, точно както банковите служители, лекарите, адвокатите и още куп професии, да не ги изброявам всичките. Тоест проблема в случая е морала на служителите.
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "ЖурналистикатЪ" ви е октровено престъпна. В заглавието пише "в интернет", което не е вярно, като дори сте го опровергали в собствената си статия: "разменяли чрез вътрешна система" и "единственото споделяне, което са наблюдавали, е за законни работни цели, като например търсене на помощ от колеги или ръководители". Ако Тесла знаеше за вас, спокойно можеше да ви съди за уронване на престижа.
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Имаш теслъ, имаш про ( преди 1 година )
    Няколко лепенки и чао на Тесла брадърите!Но най-добре изобщо да не се купува тоя ел.кокошарник!