IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първите собственици на турския електромобил са трима президенти

Реджеп Тайип Ердоган получи син Togg Т10X, а жена му ще кара червен

Първите екземпляри от първия електромобил в историята на Турция, произведен от новата компания Togg, бяха предадени на техните собственици. Интересът към кросоувъра Togg T10X беше толкова голям, че се наложи организиране на томбола, която да определи техните притежатели. За държавните глави на Турция, Азербайджан и Узбекистан обаче беше направено изключение.


Togg T10X


Така турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине получиха червени и сини кросоувъри Togg T10X на церемония в президентския комплекс в Анкара. Тук държавният глава съобщи, че вече е изпратен червен автомобил като подарък на президента на Азербайджан - Илхам Алиев. Друг кросоувър ще бъде подарен на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Три седмици преди официалния старт на продажбите повече от 177 400 души направиха предварителна поръчка за кросоувъра. За да отговори на спешното търсене, заводът беше принуден да преразгледа производствения си план за април. В крайна сметка беше решено до края на месеца да бъдат произведени 20 000 бройки от модела вместо планираните 12 000. А до 2030 г. от конвейера трябва да слязат 1 млн електромобила от 5 различни сегмента.


Togg T10X


Кросоувърът Togg T10X е изграден е върху оригинална модулна платформа, разработена от турски инженери. Габаритните му размери са дължина от 4599 мм, широчина - 1886 мм, височина - 1676 мм и междуосие - 2890 мм. Обемът на багажното отделение е 441 литра, като със сгънати седалки на втория ред то се увеличава до 1515 литра.

Togg T10X се задвижва от електрически мотор с мощност 218 сили (350 Нм). Предлагат се две версии за избор с тягови батерии с капацитет 52,4 kWh и 88,5 kWh. В първия случай пробегът надхвърля 300 километра, а във втория – 500 километра. Базовата кола струва от 953 хиляди лири (46 600 евро), версията с по-дълъг пробег е оценена на около 1 200 000 лири (56 900 евро).


Togg T10X

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    силно ме съмнява гастербайтер да си го вземе и да бръмчи лятото м/у турция и германия по нашата магистрала ...
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На една бензиностанция гледах внимателно, как туркинята помете площадката, опъна килимче за мъжа си, изми врата и водата стоя мирно, докато се моли, ако новия им електромобил, няма версия с ремарке за багаж, престраство за комфортна молитва и не стига от Трабзон до Берлин с едно зареждане, не ми го хвалете :D
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ние пък имаме силен ИТ сектор и лакоми брокери. Нищо друго.
  • #3
    18 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Само че за разлика от нас, си защитават собственото производство и тесла например се продава с 25 000 евро над цената на която се продава в Германия. Точно затова турците предпочитат турския автомобил, защото тесла им излиза с 50% отгоре.
  • #2
    7 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    56 900 евро. Ами че то на цената на автомобил от реномиран производител! Тия турци първо да се научат как да строят сгради, а след това да се занимават и с автомобилостроене!
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хала да им!