IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Турската Tesla” получи 180 000 заявки за 9 дни

Цените на електрическия Togg T10X започват от 46 000 евро

Първият електрически SUV на турската компания Togg се приема повече от добре на пазара. Компанията-производител разкри, че за първите 9 дни след старта на продажбите – от 16 до 27 март, е получила 177 647 поръчки за модела T10X. Само в първите 4 часа заявките са били повече, отколкото е броят на продадените електрически превозни средства в Турция за 2022 г.


Togg T10X


Поръчките се приемат на уебсайта на Togg, но могат да бъдат направени и чрез приложението Trumore, създадено от турската компания, като то вече е изтеглено няколко милиона пъти. Заради огромния интерес беше организирана дигитална лотария за определяне на първите 20 000 собственици на електромобила. Тегленето на жребия беше излъчване директно в YouTube.

Първоначално Togg предвиждаше само 12 000 клиенти да получат този шанс, но заради огромното търсене бройката беше увеличена на 20 000. Техните поръчки ще бъдат обработени до края на годината и съответно колите ще им бъдат доставени. Други 20 000 „щастливци“ са поставени в списъка на чакащите и получават шанс да се придвижат нагоре, ако някой от първия списък се откаже и анулира поръчката си.


Togg T10X


Победителите в томболата трябва да внесат депозит от 60 000 турски лири (2900 евро), за да потвърдят поръчката си. Тази сума ще бъде приспадната от покупната цена, а тези, които се откажат на по-късен етап, ще получат парите си обратно.

Приемът на поръчки продължава да е отворен, като процедурата ще продължи до края на 2024 г. Първоначално Togg ще се съсредоточи върху доставките за вътрешния пазар.


Togg T10X


Плановете на компанията предвиждат старт на продажбите в Европа през 2024 г. Цените на Togg 10X стартират от 953 000 турски лири (46 000 евро), като за тази сума клиентът получава SUV със задвижване на задните колела и мощност 215 к.с. Пробегът с едно зареждане е 314 км.

Производството на моделите на Togg ще се осъществява в завод в Гемлик, чийто капацитет е 100 000 коли на година, но постепенно ще бъде увеличен до 175 000. Планът на компанията е да се превърне в „турската Tesla”, като продаде 1 млн електромобила до края на десетилетието.


Още снимки на електрическия SUV - вижте в галерията:


0 от 500
  • #24
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Хари ( преди 11 месеца )
    Като влезнеш в колата,казват ли ти : отур аркадаш,машала?
  • #23
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Милен ( преди 11 месеца )
    При тази конглокенция на автомобили и не само.Аз не бих рискувал да дам толкова пари за експериментален автомобил.
  • #22
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До 21 ( преди 11 месеца )
    Ти на това ли му казваш манипулация? Че ще намалят таксите и данъците върху автомобила за да му вдигнат продажбите? Това прави ли заявките и продажбите нереални и манипулирани? Или виждаш нещо лошо в това, да се стимулира местното производство? Ех защо нашата държава не прилагаше такива "манипулации" за намаляване на цените на които и да е автомобили и/или стимулиране на местното производство, вместо да разгонват всеки желаещ инвеститор с рекетите си от всякакво естество?
  • #21
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Много телевизор, много нещо в тази жипка дето е само на задно. Ще се гледат яко турски сериали. Иначе рекламата си я бива. Повтарят рекламата на Тесла за хилядите предварителни поръчки, но тук говорим не за международен пазар и продажби, а само за вътрешни, които много лесно могат да се манипулират. Например, ако сте чели статията В кои държави са продават най-скъпите автомобили? ще знаете, че в Турция ви вземат 98% отгоре върху цената на колата. Стига им да са намалили тази ставка и готово.
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 17 ( преди 11 месеца )
    Сигурно няма да е 20 но със сигурност ще е 20 и няколко и ще е под 30. Даже не е нужно някой да ти го казва, след като в момента Тесла модел 3 в китай се предлага за 33 000 долара преди субсидии и се очакват още намаления. Е ако тесла модел 3 се продава за 30 000, за всеки който е завършил поне втори клас е ясно че по-евтин означава 20 и няколко хиляди. По твоята математика очевидно не е точно така? Я кажи защо смяташ, че ще е над 30 000 евтиният модел?
  • #19
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 18 ( преди 11 месеца )
    А на бас, че на тебе който и да ти заповяда няма да можеш да си позволиш да си го поръчаш този автомобил, защото няма да можеш да му плащаш вноските, да не говорим да го купиш в кеш. Самият факт че 200 000 са направили предварителна поръчка, при положение че ще чакат с години, означава че могат да си го позволят, независимо каква е причината за поръчка. А че са националисти две мнения няма и дори само заради вътрешния пазар ще имат доста продажби. За тебе ако е лошо, аз благородно им завиждам.
  • #18
    2 rate up comment 5 rate down comment
    А на бас ( преди 11 месеца )
    А на бас че тия 177 647 са основно партийци, кметове и др. приближине от партията на Ердоган! Там диктатурата все повече се развихря! Квото каже султана, това правят придворните, че иначе лошо!
  • #17
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 16 ( преди 11 месеца )
    Модел 2 за 20 000 долара ..... абе я пии едно кафе да се събудиш!!! В този сън Мечо Пух даваше ли ти медец или те боцкаше в гъзец?! Още малко като помечтаете и ще почнте да вярвате, че кола + 10 000 долара ще ви дават, а не вие да плащате!
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 15 ( преди 11 месеца )
    Е какво лошо виждаш, ако пикапа бъде изпреварен и от модел 2 за 20 000 долара, която няма да се продава само в САЩ, за разлика от пикапа, както вече беше изпреварен от модел У за който нямаше предварителни поръчки, но се очертава като най-продавания автомобил в света? Модел 2 ще се продава повече. Няколко пъти повече.
  • #15
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Лъчо ( преди 11 месеца )
    Схемата прилича много на финансова пирамида.