IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турският президент подкара националния електромобил

Производството на TOGG започна, известни са и цените (ВИДЕО)

В турския окръг Гемлик, провинция Бурса, стартира масово производство на електрически автомобили TOGG. Първородният модел на „народната“ марка се оказа кросоувър от C-сегмент с мощност до 400 к.с., представен през 2019 г.


TOGG


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва в тържествената церемония по пускането на конвейера. Именно по негова инициатива преди няколко години стартира проект за разработване на национален турски електрически автомобил, като държавният глава дори подкара една от първите бройки, слезли от конвейера.

Прототипът на кросоувъра TOGG дебютира през 2019 г. Две години по-късно младата марка заварява първата каросерия на сериен модел, а през лятото на 2022 г. започва пробно сглобяване на „търговски“ екземпляри. Както беше планирано, пълноценното серийно производство стартира до началото на ноември.


TOGG


Колко кросоувъра ще бъдат пуснати преди края на годината не е известно. Годишната квота е около 100 000 единици, въпреки че заводът може да сглоби до 175 хиляди броя.

Електромобилът има дълго междуосие от 2,8 метра, като ще се предлага в две модификации, които се различават по мощност на електрически агрегат и пробега. Първата е оборудвана с един двигател на задната ос с 200 к.с., като тя ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,6 секунди, а пробегът с едно зареждане е до 300 км.


TOGG


По-мощната версия получава два електромотора с 400 к.с., намалявайки времето за ускорение до 100 км/ч до 4,8 секунди. По паспортни данни, неговият пробег е 500 км, а батерията ще може да се зарежда до 80% за 30 минути. След време кросоувърът ще получи и автопилот от трето ниво.

Кросоувърите TOGG ще излязат на вътрешния пазар през 2023 г. През първата година и половина колата ще се продава само в Турция, като прогнозната цена е между 43 000 и 54 000 долара. След това моделите на TOGG ще започнат да се продават и в страните от ЕС, като това ще започне от Германия и Франция.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кой ще даде 50к долара за тази смешка, но да Ердоган е велик щом казват и сигурно е направил най-великия електромобил, главата не ми побира какво може да изкара Путин.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До ТСЛА ( преди 1 година )
    Не знаех че като фен на Тесла харесваш и ислямисти освен китайски комунисти. Къде пише че само със султана е възможно да се намали вноса на енергия и изнасянето на пари. Освен това в Турция заплатите не са по-малко мизерни а нас ни управляваше Бойко който пък е приятел на султана и ако някой избяга от репресиите при нас веднага го връщаше
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Ердо не е вчерашен, но и децата вече разбраха: нямаш национална сигурност с вносна енергия. "Светска" власт казваш :D Заповядай: "България позволи безконтролно да се изнесат над 51 млрд. долара за последните 22 г. (ВИДЕО)" После мизерни били заплатите и намало пари за нови коли. Що така?
  • #1
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Важното е другата година на изборите светската опозиция да смени Ердоган и после трайно да не се избира друг подобен така и в Европа би имало повече успех да се знае че марката идва от европейска страна а не от ислямистки малък вариант на Китай дето не се знае какво ще реши утре. Не е случайно че производството е планирано да започне дни преди изборите