fallback

Инженер на Honda бе награден за въздушна възглавница, предпазваща от мозъчни травми

Новият еърбег захваща главата на пътника до шофьора като бейзболна ръкавица (ВИДЕО)

Инженерът по безопасността в Honda - Ерик Хейткамп, получи наградата за отлични постижения в областта на безопасността на правителството на САЩ. Това е най-високото отличие, което се дава за изобретения в в областта на иновациите в безопасността.

Наградата на Хайткамп беше връчена на конференцията за повишена безопасност на превозните средства през 2023 г. в Япония. Американецът е отличен за създаването на нов тип предна въздушна възглавница от страната на пътника. Проектиран за по-добра защита от страничен удар, новия еърбег на Honda не позволява на главата на пътника да се изплъзне и така я предпазва максимално.

В случай на инцидент главата на пътника трябва да остане върху въздушната възглавница. Когато се изплъзне, това води до повишен риск от нараняване. Хейткамп е прегледал данните, събрани от изследването на Министерството на транспорта за травматични мозъчни наранявания и тогава му е дошла идеята за създаване на ново предпазно средство.

За разлика от традиционната въздушна възглавница, която е повече или по-малко оформена като кръг, новия еърбег трябва да работи като бейзболна ръкавица. В най-простия случай защитното средство се състои от три камери, като една от тях в средата е оставена ненадута, за да хване главата на пътника. Междувременно камери от двете страни се активират и пазят главата.

Самата нова въздушна възглавница е малко по-сложна. Всъщност тя има средна камера, която се надува, за да предпази главата ви от сблъсък с таблото. Тази камера обаче се намира зад специална лента, чиято задача е да насочва главата към средата и да я предпазва от плъзгане по твърди повърхности.

Новата технология дебютира на Acura TLX, но вече е стандартно оборудване за още два модела - Acura MDX и Honda Pilot. Това е втората поредна награда за безопасност на правителството на САЩ за инженер на Honda, след като Сю Бай получи награда за създаване на системата Honda Connected Car Technology.

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 1 година )
    и да се надува от биологичен газ иначе няма да е екологичен балона
  • #2
    трябва ( преди 1 година )
    трябва да измислят някакъв балон, който да се надува около пътниците/шофьора при удар
  • #1
    Смех ( преди 1 година )
    Да не е с шрапнели вътре
fallback
Последни