IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Seat няма да прави електрически автомобили, поне засега

Приоритет е марката Cupra, колите с ДВГ и предложения за микромобилност

Пускането на електрически превозни средства за Seat не е планирано поне до 2026 г., в същото време Cupra е приоритет по отношение на електрификацията, съобщи главният изпълнителен директор на двете марки Уейн Грифитс на годишната пресконференция в Барселона.

 

seat-resultados-futuro-3

 

Според Грифитс новите електрически автомобили са за Cupra, защото е трудно да се електрифицират и двете марки едновременно. Това, че се допълват взаимно, докато са на пазара по едно и също време, особено в тази преходна фаза, има много смисъл, допълва директорът.

Тази стратегия означава, че Seat няма да има нито един модел електрически автомобил в гамата си още няколко години, ако въобще някога има, за разлика от огромното мнозинство от своите конкуренти. Вместо това испанската марка, собственост на Volkswagen Group, ще се съсредоточи върху съществуващата си гама от автомобили с ДВГ и предложения за микромобилност, които използват електрически задвижвания.

 

seat-minimo

 

Говорейки за микромобилност става въпрос за надграждане на електрическия скутер Seat Mo, към който в бъдеще ще се присъедини електрически четириколесен вариант, който беше представен с концепцията Seat Minimo през 2019 г., преди моделът да бъде отложен поради пандемията от Covid. Целта е конкуренция със Citroen Ami и Renault Mobilize Duo.

Cupra предлага компактния електрически Born. Марката ще разшири гамата си от електромобили с добавянето на кросоувъра Tavascan през 2024 г. и по-малък хечбек през 2025 г. - производствена версия на концепцията Urban Rebel. И трите споделят аналогични модели от Volkswagen, Audi и Skoda. Очевидно е преценено, че няма смисъл VW Group да пуска подобни предложения от Seat, тъй като те потенциално биха могли да намалят продажбите на по-скъпия и печеливш модел Cupra.

 

cupra_urban_rebel_front_lead_static

 

От Cupra отчетоха най-добрите си резултати, след като бяха продадени 152 900 автомобила през 2022 г. - почти двойно повече от всичките продажби през първите четири години на марката.

Това помогна на компанията майка Seat SA да запише оперативна печалба от 179 милиона евро и оборот от 10,5 милиарда евро, което е печелившо за първи път от 2019 г. и е вторият по големина в 73-годишната история на компанията.

 

seat-resultados-futuro-1

 

Фирмата успя да произведе малко под 480 000 автомобила общо за миналата година. През първите два месеца на 2023 г. Seat регистрира 71 500 продажби, което е ръст от 27% на годишна база, включително ръст от 12% за Seat и 75% за Cupra. 

Cupra, за която Грифитс каза, че се очаква да поеме около половината от общите продажби на групата тази година, се цели в 500 000 продажби годишно в средносрочен план, тъй като планира да стане една от „100-те най-добри световни марки до 2030 г.“.

 

 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 1 година )
    Ясно, ще караме сеат.
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Нтуау ( преди 1 година )
    ФАГ вече 20-30 години се чудят тази марка Сеат какво да я правят, така че да не пречи на останалите марки от концерна. То не бяха "спортни" автомобили, то не бяха автомобили за младежи, то не беше чудо. А и нали преди година-две изкараха някаква хипер-мега-ултра електричка, която всъщонст беше ФВ ИД3 или ИД4 отдолу?
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тати не дава.