IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво се търси най-често пътна помощ?

В Германия отчетоха над 3,4 милиона повиквания за 2022 година

Какви са най-честите причини за търсене на пътна помощ в Германия показват данни на най-големия клуб на автомобилистите в страната (ADAC), който има около 20 милиона членове и основната му дейност е именно асистенции на пътя.

 

Пътна помощ

 

През 2022 г. специалистите от пътните патрули на ADAC и партньорите за мобилност са предоставили услуги на шофьори 3 413 488 пъти, което прави средно 9352 пъти на ден, или на всеки 9,2 секунди някой е звънял за помощ.

Най-честата причина за повикване са проблеми с акумулатора на автомобила – 43,2 процента от всички случаи, като през 2021 г. процентите са 46,2. На второ място са повреди на двигателя (23,8%), с 10,4 на сто третата най-честа причина са проблеми с генератора, стартера, електрическата система или осветлението. При 8,4 процента проблем са били гумите, а за ключове, брави и имобилайзери повикванията са 7,2 процента. В графата „други“ са 7 на сто от обажданията.

 

Пътна помощ в Германия-1

 

В сравнение с 2021-а броят на „мисиите“ с ремонти е намалял с 2,3 процента, като тогава е 3 492 335. Като основна причина за спада се предполага меката зима през януари и февруари 2022 г. Най-много работа хората от ADAC и партньорите за мобилност са имали през декември. Рекордът е на 19 декември със 17 436 пъти оказана помощ, когато имаше силно изразена зимна обстановка с температури много под нулата. Общо шофьорите на екипите са изминали през 2022 г. почти 48 млн. км, което е около една трета на разстоянието от Земята до Слънцето.

Помощта за електрическите коли също се е увеличила значително, но това се обяснява и с увеличения брой на тези автомобили. След около 25 000 обаждания през 2021 г. през 2022-а са били приблизително 52 000. Според Федералната служба за автомобилен транспорт през 2022 г. са били новорегистрирани почти 1,3 милиона електромобили и с хибридно задвижване, което е силно увеличение в сравнение с предходната. В допълнение много електрически коли от предишни поколения сега достигат възраст, в която уязвимостта също се увеличава.

 

Пътна помощ в Германия

 

Причина номер едно за повреди при електромобилите с доста над 50 процента е стартерната батерия. От друга страна специфични компоненти на електрически автомобили като батерия, електродвигател или технология за зареждане рядко са отговорни за повреди.

Помощ при повреда на велосипеди беше новост през 2022 г. Отчитат се около 5500 повиквания в цяла Германия, а основната причина със 77 процента е спукани гуми. На второ място са щети при веригата с 8 процента. Интересно е, че 12 процента от всички повреди се докладват чрез мобилно приложение, което съкращава цялостния процес на помощ.

 

 

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Ще има повишено търсене на пътна помощ от електромобилите с изтощени батерии.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Съвсем скоро ще се търси за празна батерия, това ще е доста сериозен бизнес.
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Ел.колите имат 12V оловен акумулатор, понеже консуматорите са им са като при другите те на 12V. Както знаем, оловният акумулатор е трагедия; като сдаде багажа не могат да сработят релетата и да потече тока от тяговата батерия. Трябва доста малък ток, джобно подаващо върши работа да стартира колата. А такъв филм на електричка да свърши тока и да я карат на репатрак няма - и на 0% продължава да върви в авариен режим. Само на негpамотен може да му свърши тока, а негpамотни по закон книжки не взимат
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи ако махнат старт/стоп системата, ще си спестят половината обиколки по шосетата.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Причина номер едно за повреди при електромобилите с доста над 50 процента е стартерната батерия. " ----- Интересно. А като му подадът ток да запали електромотора и като загрее има ли проблем после? :) :) :)
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Електрически автомобил с изтощена батерия на репатрак.