IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Има ли дясностоящият предимство на паркинг?

Германски съд постанови изненадващо решение

Правилото за предимство на дясностоящия на нерегулирано кръстовище е „желязно“, но германски съд изненадващо го „счупи“, като взе друго решение - ако ситуацията е на паркинг не важи. Повод за решението на Федералния съд (BGH) е дело в град Любек, предизвикано от инцидент на паркинг на железария, при който се удрят два автомобила. Ищецът идва отдясно и, следвайки правилото за предимство на дясностоящия, завежда дело за възстановяване на нанесените щети от другия водач.

 

Паркинг

 

Делото преминава през по-ниски инстанции на местното правосъдие, където обаче има различни мнения. Така се стига Федералния съд, който издава присъда, че двамата водачи трябва да споделят щетите.

С това решение BGH определя нови правила за движение на паркинги, като казва че „предимство на дясностоящия“ не важи на паркинги. Съдиите мотивират решението си с това, че паркингите не са конвенционално пътно платно, а по-скоро зона за товарене и разтоварване на превозни средства. Следователно не се изискват строги правила за предимство в тези зони. Шофьорите трябва да общуват помежду си и да карат внимателно. Тъй като пешеходците също използват зоната за паркиране, препоръчително е внимателно шофиране в тези зони.

 

Кръстовище

 

В решението на съда се посочва още, че правилото на предимство за дясностоящия се прилага само, ако платното има „ясен уличен характер“. Такъв е случаят, когато пътното платно „се използва предимно за достъп и изход и по този начин влияе на трафика“. Но има едно изключение от новото правило - ако „дясното е с предимство пред лявото“ е изрично посочено на паркинга, шофьорите трябва да го спазват.

Съдиите от BGH допускат, че правилото за предимство на дясностоящия на паркингите ще остане в съзнанието на шофьорите. Според Федералния съд обаче това не е причина за преференциално третиране на превозни средства, идващи отдясно. Въпреки това е необходимо повишено внимание при завиване на паркинг.

Така, ако се случи инцидент на паркинг, важи следното - който е карал по-бързо, плаща повече. В случая от Любек двамата шофьори трябва да платят цената на щетите в съотношение 30 към 70, тъй като и двамата са карали твърде бързо, но единият е бил малко по-бърз от другия и затова трябва да поеме по-голям дял.

 

 

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Г.Д. ( преди 1 година )
    Вярно е колегата, който казва че германец спазва винаги. Аз съм имал случка с немец в магазина с количката ми направи път и леко с усмивка ми каза дясностоящ сте. Да, от юридическа гледна точка е така,не е път за да се регулира.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Преди двайстина години, турски тираджия, кюрд, ни удари странично на Дунав Мост. Ходихме в КАТ да пишем обяснения, на тоя кюрд едва му намериха преводач и аз писах- на кръстовището ала бала...Катаджията го прочете, скъса ми обяснението и каза, не пиши кръстовище, а изход. Иначе вие сте виновни. Та така го обуха тоя кюрд.
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Дааааа, паркингите вече са Дива Индия. Почваме да се учим от кръстовищата на Делхи как се минава лабиринт.
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Питах мой приятел-адвокат за казуса. Отговорът е: "Ако на входа и на "кръстовищата" в паркинга няма знаци и указания, и двамата са виновни, тъй като не е част от пътната мрежа, а заградена частна, общинска, държавна и т. н. собственост, която не подлежи на пътна регулация." Това по памет го цитирам.
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    На бас,че дясно стоящия е бил немец, в "солидарно" отговорния,тъмничък или с дъгичка под огледалото или и двете!И съда да не бъде обвинен в расизъм или сексуална дискриминация, е потъпкал правило което немците спазват от деситилетия! Живея в Германия от 7 години, винаги,ама абсолютно винаги на паркинг с или без изричен знак, ако съм дясно стоящ ми дават предимство!Само разни тъмни субекти или такива с румънски регистрации са ми секли пътя!Гадно е,че то срам от ВСВ си рушат държавата
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    БГ шафьорите си мислят, че щом карат по по-широкия път значи са с предимство. Като ударят някой който излиза от по-малка пресечка и си мислят до последно, че са прави, докато не дойдат катаджиите.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Живях осем години в малко градче на 50 кт Мюнхен. На входа на паркинга на една верига магазини( имат обекти и в България) е сложена табелка на която пише, че важи правилото за предимство на дясно стоящия!
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    никога не търсете логическа връзка и в решенията на съда ще си докарате личностново разстройство не познавам нито един юрист който да не страда от логорея
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    иначе да в БГ правилото за дясностоящия се припомня на водачите след като има джаскане - тъй като трябва да се впише в акта. Преди това малцина подозират за съществуването му..
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    странно решение на съда - т.е. на паркинг - оправяйте се както намерите за добре... Кой ще мери кой карал бързо и кой бавно? С помощта на бай Лазар пазача?