IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новит Cooper връща Mini към корените му

Хечбекът ще се предлага в бензинова и електрическа версии

Британската компания Mini разкри близките си планове, който предвиждат до края на десетилетието тя да се превърне в произодител само на електрически превозни средства. Първата крачка в тази посока е пускането на три модела, задвижвани изцяло на ток, съобщи шефът на марката Стефани Вурст.


Mini


Това ще бъде хечбек с името Cooper, кросоувърът Aceman и по-голям SUV – Countryman. Трите модела ще бъдат официално представени през следващите 12 месеца. Планът на Mini предвижда в средата на 2025 г. на тези три електромобила да се падат 50% от продажбите на марката.

Новата ера ще започне с пускането на Countryman (както в електрически вариант, така и с ДВГ) през следващия февруари, последван от електрическия Cooper през май 2024 г., Cooper с ДВГ през юли 2024 г. и Aceman (както с електрическо задвижване, така и с ДВГ) през януари 2025 г. Основна роля ще играе именно супермини, с което марката се връща към корените си и затова то няма да се казва Mini Hatch, а Cooper.

Хечбекът получава по-широка следа, по-къс преден надвес, по-големи колела и голямо межсдуосие, като така той ще се отличава от настоящия Mini Hatch. В същото време обаче новият Cooper ще има същата дължина - 3,8 метра, а дизайнът му ще препраща към първото Mini, пуснато от BMW през 2000 г.

Британският производител ще предложи два вариант на задвижване на Cooper – електрическо и с бензинов двигател, като те ще се различават минимално на външен вид (по тръбите на изпускателната система или по липсата на такива). Само бензиновата версия ще се продава с 5 врати.

„Ние връщаме емблематичния хеч към корените му. Това е кола за любителите на мини, което означава, че ще бъде много емблематична кола”, добавя Вурст.

Бъдещият електрически Cooper ще се произвежда в Китай и ще бъде изграден на изцяло новата платформа Spotlight EV, създадена с партньора в съвместното предприятие Great Wall Motors. Базовият вариант ще получи батерия с капацитет 40 кВт/ч, а топ-версията SE ще разчита на 54 кВт/ч. Пробегът ще бъде минимум 390 км, което е близо 2 пъти повече от този на сегашното електрическо Mini.

Както при днешната кола, стандартният електрически Cooper ще разполага със 185 к.с., докато при SE мощността се увеличава до 220 к.с. Ще се предлага само задвижване на единия мост. Не са забравени и феновете на JCW – през 2025 г. ще излезе и такава модификация, която ще разчита на около 250-260 к.с.


0 от 500