IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stutz Blackhawk e любимата кола на Елвис Пресли

Много други звезди купуват един от най-луксозните автомобили за своето време

От 1911 до 1935 г. американският автомобилен производител Stutz се занимава с производство на мощни и луксозни автомобили, но през 1937 г. фалира. В края на 60-те години марката е възродена от банкера Джеймс О'Донъл от Ню Йорк. И той има ясна визия - ексклузивните автомобили отново ще носят името Stutz.

 

Stutz Blackhawk

 

Още през 1970 г. Stutz Motor Company представя първия си модел от новата ера - луксозното купе Blackhawk, чийто странен външен вид, вдъхновен от миналото, е проектиран от бившия дизайнер на Chrysler - Върджил Екснер. Прототипът е построен от италианската компания Ghia. А в Италия стоманените каросерии се произвеждат ръчно за серийния автомобил - първо в Carrozzeria Padane в Модена, а от 1972 г. в Carrozzeria Saturn в Кавалермаджоре, близо до Торино.

Дълго над 5,8 м, купето използва ходова част на Pontiac Grand Prix, а двигателят първоначално идва от тази кола. 7,5-литровият V8 агрегат, съчетан с тристепенна автоматична скоростна кутия, произвежда 425 к.с. Приблизително 2,3-тонният Blackhawk успява да ускори до 97 км/ч за 8,4 секунди, максималната скорост е 210 км/ч. Разходът на гориво е около 30 л на 100 км. По-късно в Blackhawk се влагат и други двигатели, а не само от концерна General Motors. През 1980 г. колата е модифицирана, за да пасне на шасито на Pontiac Bonneville, след това през 1985 г. на шасито на Oldsmobile Delta 88/Buick LeSabre.

 

Stutz Blackhawk-1

 

В допълнение към ръчно изработената каросерия, Stutz е впечатляващ. Например в боята, която има 18 до 22 слоя, или някои интериорни елементи, които са изработени от 24-каратово злато. Автомобилният производител също използва изключително висококачествена кожа, първокласна вълна или истинско дърво. Оборудването включва автоматични фарове, автоматичен климатик, въздушно окачване, круиз контрол и дори минибар отзад.

Stutz Blackhawk е бил един от най-луксозните автомобили на планетата по онова време и е обичан от известни личности. Елвис Пресли има четири такива коли. В началото на седемдесетте години средната годишна заплата на американците е 3500 долара. За 5500 може да се купи Chevrolet Corvette, за 7000 - щедро оборудван Cadillac. Ненадминатото Lamborghini Miura струва 20 хиляди, приблизително толкова е цената на Rolls-Royce Phantom. Пресли плаща 26 500 долара за първия си Stutz - почти 200 000 долара днес.

 

Stutz Blackhawk на Елвис Пресли

 

Смята се, че последната снимка на легендарния певец приживе е направена във фаталната нощ преди неговата смърт близо до входната врата на имението му. Елвис изглежда се опитва да се скрие от светкавиците на фотоапаратите, седнал зад волана на любимата си кола - и това изобщо не е розов Cadillac, както е писано. Става въпрос именно за Blackhawk. Наскоро в САЩ беше продаден черен Stutz на Пресли, произведен през 1971 г., за 297 хил. долара.

Интересното е, че копието на Елвис първоначално изобщо не е било предназначено за продажба. Това е само вторият построен прототип и е бил за обиколка в страната и привличане на клиенти. Като част от тази кампания на 9 октомври 1970 г. продавачът Джулс Майерс закарва Stutz до къщата на певеца, за да покаже всичко, да разкаже - и, ако има късмет, да подпише договор за изграждане на личен производствен модел. Но Пресли не иска да чака няколко месеца, той има нужда точно от този Blackhawk. Тук и сега.

 

Stutz Blackhawk на Елвис Пресли-2

 

„Колко коли смятате, че ще продадете, ако шофирате сами, и колко, ако хората видят мен в тази кола?“, пита риторично Краля Елвис. И веднага написва чек. Марти Лъкър, близък приятел на певеца, казва: „В Калифорния той напускаше имението само по три причини - да свири на концерт, да участва във филми, или да кара кола по булевард Сънсет. Често Елвис кани някои от приятелите със себе си, но когато е зад волана на Stutz, обикновено беше сам. Сигурно просто е харесал ефекта, който тази необичайна кола е имала върху минувачите.“

Други известни собственици са Мохамед Али, Джордж Форман, Елтън Джон, Ал Пачино, Пол Маккартни, Джони Кеш, Дийн Мартин и десетки известни и богати хора. Съобщава се, че дори иранският шах Мохамед Реза Шах Пахлави Арджамер е поръчал поне 10 автомобила. Blackhawk остава водещият модел на Stutz в продължение на 16 години, до 1987 г., като са произведени до 600 коли.

 

Stutz Blackhawk-8

 

И един от тези екземпляри Blackhawk се появи наскоро за продажба в Германия. Става въпрос за бял автомобил от 1974 г., който има под капака си 7,3-литров 8-цилиндров двигател с мощност 180 к.с.

Километражът показва около 64 000 км, но продавачът не дава никаква информация за историята на колата. Белият Stutz се предлага за 119 000 евро.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500