IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Младите шофьори спасяват „механиката“ от изчезване

Броят на търсещите ръчни скорости постепенно се увеличава

През последните десетилетия търсенето на автомобили с автоматична скоростна кутия расте непрекъснато, но напоследък се наблюдава и обратната тенденция. Потребителите започват целенасочено да търсят коли с „механика“, като причината не е в пестене на пари при покупката.


механични скорости

Експертите на JD Power са установили, че хората на възраст от 18 до 46 години започват да предпочитат по-често автомобили с ръчна скоростна кутия. Увеличението все още е минимално, но общата тенденция се забелязва много ясно. Според Wall Street Journal все повече млади хора целенасочено търсят автомобили с механична трансмисия и това не е защото тези превозни средства харчат по-малко.

През 2021 г. продажбите на автомобили с ръчни скорости са достигнали историческо дъно, но след това тръгват нагоре. Ако преди 2 години дялът на общите продажби на нови коли в САЩ с „механика“ са били едва 0,9, то 12 месеца по-късно те са се увеличи с 1/3 и достигат 1,2%. А през януари 2023 г. техният дял вече достига 1,7%.

Факт е, че на американския пазар броят на моделите с ръчни скорости непрекъснато намалява, но и това се променя в последно време и някои производители залагат на все повече версии с 3 педала. В края на 2022 г. продажбите на мощните Cadillac CT4-V и CT5-V Blackwing с ръчна скоростна кутия се оказват много по-високи от очакваното.

Също така всяка четвърта продадена нова Acura Integra има педал на съединителя, а Mazda MX-5 Miata остана без версии с автоматик. Статистиката от продажбите показва, че точно 50% от купувачите на Integra с механични скорости са на възраст между 18 и 45. При MX-5 всеки четвърти купувач е между 18 и 35 години.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    И ( преди 1 година )
    Целта на всеки роизводител е да ви вземе повече пари. По скъпа, сложна ,ненадеждна , по скъпо обслужване,по голям разход на гориво. И не на последно място да направят хората по немислещи, неспособни да вземат решения. ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД.
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Някои хора искат да излезнат от матрицата!!!!! Браво на младите!!!!Ако зарежат и таблетите в колите които ги следят....и чиповете и ненужните уж камари от жици като вид помагала...,а то за манипулация,ако бойкотират и най опасните за здравето на хората и озона ел коли,ако почнат да карат розови коли,сигнално жълто,зелено,оранжеви,***!!!!-тогава наистина ще е крачка от излизането от матрицата!!!?
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Колкото по технологични стават автомобилите, толкова по самонадеяни и глупави стават шофьорите
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Макс ( преди 1 година )
    Някога някъде четох, че един автокрадец в САЩ отключил колата, запалил я, но не можал да я подкара защото била с ръчни скорости.
  • #6
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Жоро ( преди 1 година )
    Абе ръчката си е класика. През далечната 92 г. карах глоксовете на ЗиЛ. То, скоростите автоматочни, спирачките с АВS, темпомат, автопилот . . . Освен да сложат и едно легло за шофьора.
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Николов ( преди 1 година )
    Ето аз съм на 47 значи ще си купя автомат.О дааа
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Амхмх ( преди 1 година )
    До 2. Ама това е за сащ. В европа, няма да е толкова малък процента!
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Амхмх ( преди 1 година )
    Аз не съм много млад вече, на 33. Но миналата година взех чисто нова кола, и целенасочено исках ръчна ск.к!
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    До долния - те просто казват, че има тенденция. Не прочете ли цифрите - вече ЦЕЛИ 1.7% са с ръчни
  • #1
    13 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това са пълни глупости! Изобщо няма такова нещо. Масово хората и най-вече младите не искат да карат с ръчни скорости. Не случайно в шофьорските кОрсове от години има книжка за хора, които имат право да карат кола само автоматик. Обучението им е само на автоматик. Така, че това, което сте написали/преписали е откровена лъжа. Особено на Запад повечето млади хора не могат да карат, а и не искат кола с ръчна трансмисия.