IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Melling Wildcat трябваше да предизвика Porsche 911

Само седем "Диви котки" с мощност 450 к.с. са направени във Великобритания

Melling Wildcat е малко известна двуместна спортна кола, проектирана от британския автомобилен инженер Ал Мелинг, за която знаят по-вероятно само запалени автомобилни фенове и историци. Това е така, защото едва седем броя са направени между 2008 и 2014 г. Малко коли са, но една от тях скоро ще бъде продадена на търг.

 

2008 Melling Wildcat

 

Ал Мелинг е в бизнеса от 1964 г. и е най-известен като дизайнер на мощни автомобилни двигатели, като през годините е проектирал такива не само за серийни автомобили, но и за победители във Формула 1 и „24-те часа на Льо Ман“. Той също така е работил с TVR и е отговорен за съвместното проектиране на двигателя, монтиран на TVR Cerbera. Мелинг се надява да заеме мястото на TVR - британски производител на спортни автомобили с мощни двигатели, който дори за кратко е третият по големина в своя бранш в света.

След работата си в TVR, Мелинг се вдъхновява, че може да направи още по-добър роудстър и решава да осъществи мечтата си да построи своя собствена кола. Той създава фабрика в Рочдейл, Англия и конструира двуместния автомобил Wildcat, който описва като „колата, която TVR Griffith трябваше да бъде“.

 

2008 Melling Wildcat-6

 

Моделът Wildcat (Дива котка) е роудстър, създаван по поръчка според индивидуалните изисквания на купувача. Има избор от двигатели, включително собствения на Mellings - AJP8 V8, използван за първи път в TVR Cerbera. Автомобилът е проектиран да бъде спартански и лек, за да осигури най-доброто представяне и изживяване при шофиране.

Предназначен като достъпна спортна кола за масите, Wildcat е планиран да бъде произведен едновременно във фабриката на конструктора Sports Cars в Рочдейл, Ланкашър във Великобритания и в Лас Вегас в САЩ с обем от 15 до 20 автомобила на месец. Но това не става и се дължи на комбинация от фактори, включително недостиг на квалифицирани хора в района и голяма глобална рецесия.

 

2008 Melling Wildcat-1

 

Този Melling Wildcat, предложен за продажба, е прототипът за предстоящите производствени автомобили със спецификация за Великобритания.
С много британски вид, Melling Wildcat е нов вид спортна кола, достатъчно мощна в стандартна форма, за да се изправи срещу най-великите суперколи в света на момента, включително Porsche 911 или Chevrolet Corvette.

И докато неговият създател наистина се вдъхновява дизайнерски от TVR Griffith, новият двуместен автомобил е доста уникален, разработен от нулата със собствено шаси, каросерия и окачване, изградени от самия Мелинг. Освен това е малко по-дълъг и по-широк в сравнение с TVR. Построен в Рочдейл през 2008 г., екземплярът за продажба е прототип, шаси №701, което е сглобено за девет месеца.

 

2008 Melling Wildcat-2

 

Роудстърът осигурява отлична надеждност за теглото си, разполагайки със стоманено шаси, върху което е монтирано тяло от фибростъкло, както и с вградена защита срещу преобръщане и страничен удар. За оптимален баланс двигателят е монтиран зад централната линия на предните колела, което прави Wildcat автомобил с предно разположен по средата двигател.

Колата е планирана да се предлага в множество конфигурации с различни двигатели, предлагани от фабриката в Мелинг, включително AJP8 V8, проектиран от самия Ал Мелинг.

 

2008 Melling Wildcat-5

 

Въпросният прототип се задвижва от 5,7-литров Chevrolet LS V8, настроен да произвежда 450 к.с. и 552 Нм въртящ момент, съчетан с петстепенна механична скоростна кутия Tremec. Според фабричните данни за производителността, прототипът трябва да може да достигне максимална скорост от 290 км/ч и да ускори до 97 км/ч за 3,5 секунди. Бързото време за ускорение се дължи на ниското собствено тегло от 998 кг. С тези спецификации, Melling Wildcat е може би най-бързата нова кола във Великобритания в своя ценови диапазон £45 000 - £50 000, когато е пуснат на пазара.

Интериорът на открития автомобил е също толкова зашеметяващ, колкото и екстериорът - с две индивидуални кожени седалки Corbeau с логото на Wildcat, бродирано на облегалката за глава. Изобилие от полирана сплав и акценти от дърво допълват червения и черен дизайн. Колата също има състезателен съединител.

 

2008 Melling Wildcat-5

 

Настоящият собственик е инвестирал много време и пари, за да го превърне от прототип във версия, по-близка до това, как би изглеждал производственият вариант. Автомобилът е с подсилено шаси и преработена геометрия на окачването и на кормилното управление. Добавени са нови амортисьори и хидравлично кормилно управление. Колата също така е пребоядисвана в Mazda „Soul Red Crystal“ и има нов комплект алуминиеви джанти от Image Wheels на Tipton. Освен това са добавени нова решетка и фарове, за да подобрят класическия GT външен вид от 60-те. 

Шаси №701 на Melling Wildcat е останало в семейството на Мелинг дълго време, преди да бъде купено от настоящия собственик, който сега го продава. Той притежава документацията на колата от първоначалната му регистрация. Ориентировъчна цена е £20 000 - £30 000.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500