IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилът Gucci оцеля само 24 часа

Jaguar XJ-S Lynx Eventer с интериор, разработен от Паоло Гучи, остава единствен в света

Малко хора знаят, че в края на 80-те години Паоло Гучи, бивш дизайнерски директор на Gucci, работи с британския производител на каросерии Lynx, за да създаде лимитирана серия от 20 Jaguar XJ-S Shooting Brake (шутинг брейк) - специфичен тип автомобилна каросерия, която най-точно може да се опише като комби с три врати.

 

Jaguar XJ-S Lynx Eventer

 

Кой е Паоло Гучи? Син на Алдо Гучи и внук на Гучо Гучи - основател на едноименната легендарна модна къща, той започва работа в семейния бизнес в края на 1960-те години като главен моден дизайнер. През 1978 г. баща му го прави вицепрезидент на Gucci.

През 1980 г. той опитва сам да създаде линия аксесоари за облекло и предмети за обзавеждане, като използва името на фирмата без разрешение и по този начин влиза в съдебни спорове с останалата част от семейството, които успяват да блокират дейността му и го принуждават използва различно име за продукциите си Paolo Gucci.

 

Jaguar XJ-S Lynx Eventer-1

 

Jaguar XJS е пуснат през 1975 г. като наследник на Jaguar E-Type. През 1982 г. Lynx разработва своя собствена версия на XJS. Колата се нарича Lynx Eventer, има класически шутинг брейк дизайн с две врати и комби задна част – дизайн, първоначално замислен така, че джентълмените ловци да могат да разположат оръжията си, докато са на лов.

Впечатлен от Lynx Eventer, Паоло - живеещ във Великобритания през 80-те години с английската си съпруга Джени Гарууд, се обръща към Lynx и започва да си сътрудничи с тях, за да разработят специален Gucci вариант на Eventer с цена от £100 000.

 

Jaguar XJ-S Lynx Eventer-2

 

Завършеният автомобил е представен на автомобилното изложение в Женева през 1990 г., където веднага попада в полезрението на адвокатите на модната къща Gucci. Компанията не иска нейното име да бъде прикрепено към проекта и в рамките на 24 часа марката Gucci от колата е премахната и е ребрандирана с оригиналните лога на Lynx. И така не се стига до производство, оставяйки този автомобил като единственият Gucci Eventer, изработен по идеи за интериора на Паоло Гучи.

Иначе от серийния XJS Eventer се произвеждат 70 екземпляра, автомобилът е с 5,3-литровия Jaguar V12 с мощност 295 к.с. Но точно този Gucci Eventer, който конструктивно и технически не се различава от останалите, е уникален със своя интериор.

 

Jaguar XJ-S Lynx Eventer-4

 

За него Паоло Гучи използва ръчно боядисана телешка кожа, изкуствен велур, фурнир от бряст с лакирана инкрустация и пепел, напоена със син байц. Копчето на скоростния лост и вложките на волана са изработени от полускъпоценни камъни - афганистански лапис лазули.

Впоследствие единственият Gucci Eventer преминава през няколко собственика, като самият Паоло Гучи ще се опита да го купи обратно за лична употреба. През 2014 г. автомобилът е купен от Ян Берг, основател на Complete Classic Car Solutions. Той намира двама души, които пряко участват в създаването на колата и възстановява автомобила до перфектно състояние. Реставрацията на необичайния салон му струва £50 000.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500