IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Ferrari: Tesla е за хора, които не се вълнуват от автомобили

Бенедето Виня говори за бъдещите електрически автомобили на марката

Изпълнителният директор на Ferrari Бенедето Виня казва, че електромобилите Tesla са за хора, които не се интересуват от колата и от марката, а просто искат да стигнат от точка А до точка Б. Вместо това Ferrari обещава емоционална електрическа кола.


Ferrari Purosangue


Когато Ferrari представи SUV-то Purosangue миналата година, светът не свърши и сме почти сигурни, че апокалипсисът няма да унищожи Земята през 2025 г., когато от Маранело ще се появи първата електрическа кола.

След хибрида LaFerrari и хибридите SF90 Stradale/Spider и 296 GTB/GTS Prancing Horse, компанията се готви да се откаже от двигателя с вътрешно горене за сметка на изцяло електрическа кола. Изпълнителният директор на компанията каза пред Automotive News , че доставките до клиентите ще започнат през 2026 година.

Запитан как Ferrari с нулеви емисии ще се различава от настоящата гама електрически автомобили, Бенедето Виня каза, че това ще бъде емоционална кола, способна да осигури „уникално изживяване при шофиране“. Ръководителят на Ferrari твърди, че макар и мощни, коли като Tesla са предназначени просто да стигнат от точка А до точка Б. Той продължи с думите, че собствениците на такива превозни средства не се интересуват от марката, се интересуват само от това да се предвижат с автомобил.

Според главния изпълнителен директор на италианската марка, Ferrari-тата с електрически двигатели ще са толкова вълнуващи, колкото и моделите с ДВГ: „Вълнението от шофирането е комбинация от фактори: надлъжно ускорение, странично ускорение, звук, превключване на предавките и спиране. Това не се променя, дори и ако силовия тракт е електрически."

Въпреки че вижда Tesla като производител на полезни превозни средства, главният изпълнителен директор на Ferrari вярва, че компанията на Илон Мъск е помогнала на производителите на автомобили да ускорят развитието на електрически превозни средства. Преди Tesla "нещата се случваха твърде бавно" по отношение на електрификацията, но "събуждането" разтърси автомобилната индустрия и започна електрическата революция.

Говорейки за преминаването към електрифицирани коли, Ferrari по-рано каза, че 55 процента от моделите ще бъдат хибриди до 2026 г. До края на десетилетието чисто бензиновите модели ще представляват само 20 процента, хибридите - 40 процента, а електрическите превозни средства - също 40 процента. Хибридите и електрическите автомобили ще се основават на електрически двигатели, разработени и произведени от самата компания.

Междувременно Ferrari продължава да работи върху Purosangue. Шефът на марката съобщи, че в Маранело са попълнили книгата си с поръчки четири пъти по-бързо от очакваното. Все пак компанията се придържа към първоначалния си план, ограничавайки мощния V12 модел до само 20 процента от годишното производство на марката. Въпреки че е едва февруари 2023 г., компанията вече е получила поръчки, които ще бъдат доставени след 2024 г.

Ще припомним, че 2022 беше рекордна година по отношение на продажбите на Ferrari с 13 221 автомобила. А сега, с пускането на Purosangue 2023-а изглежда още по-добре. Тази година ще бъдат представени не по-малко от четири нови модела, като два от тях вероятно ще бъдат Roma кабриолет и наследникът на 812.


0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Очакваме скандал с и ( преди 1 година )
    Айде сега за това изказване шефа на ферари - уволнение. Как така говори против краварите и краварските *** ? Най-много сега да се създаде изкуствен конфликт в Италия от страна на краварите с цел гражданска война. Което е най-типичното за тях :)
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ди 18 ( преди 1 година )
    Ти наистина ли си толкова зле с мозъка или само на такъв се правиш? Те това е признала дефекта на волана и даже го е поправила. СЛЕД като го е поправила, а клиентът е пожелал да му сменят автомобила с нов, от тесла са казали ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМ с автомобила му защото проблемът вече е отстранен и няма нужда от смяна на целия автомобил, но въпреки това са се съгласили да сменят целия автомобил и са му дали оборотен автомобил докато си получи новия. Кой друг производител би направил това?
  • #19
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И този защо реши че хора които купуват тесла за 40 хиляди, ще се опитват да търсят общо с кола за 140
  • #18
    2 rate up comment 7 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Прав е . Кола където и пада волана и не го признават за дефект ,за мен даже и производител на автомобили не е .
  • #17
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Дуплика ( преди 1 година )
    Към 15. Недей да вадиш думите от контекста. Тесла не е отказала да завие болта на волана с думите ВСИЧКО Е НАРЕД. Поправили са го. След това клиента е поискал замяна на вече поправения автомобил с нов и чак тогава от тесла са казали, че ВСИЧКО ВЕЧЕ Е НАРЕД с автомобила и няма нужда да хо сменят с нов. Въпреки това, са му го сменили
  • #16
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    Да обичам автомобилите ли Никога Та те са някава вещ която по принцип трябва да служи на хоратаНо много хора са роби на автомобилите си Което не го разбирам
  • #15
    15 rate up comment 6 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Не съм чул за друг автомобил на който да му пада волана ,а производителя да казва че всичко е наред
  • #14
    11 rate up comment 9 rate down comment
    До 13 ( преди 1 година )
    А кой ще спре безкрайната ви простотия? Тръмп даже в партията му не го искат камо ли цяла Америка това да не ти е Русия с четвърт век Путин и партията му начело и не му се вижда края освен по биологични причини както е обикновено при диктаторите..
  • #13
    13 rate up comment 12 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Трябва да идва спешно Тръмп и да забрани ел колите!!!! В един щат забравих кой- вижте в интернет,кметът каза че от 2025 г поетапно напук на Байдън почват да спират ел колите! Тръмп като дойде ,всички които лансират ел коли трябва да отидат при бай Ставри и да бъдат разследвани защо избраха тройно да замърсяват озона и здравето на хората!!!??? И защо и на кой или на кои ,с ел колите помагат да се изпират баснословни суми! Престъпната Сект: Меркел Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер Байдън и " сие"
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Б