IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-популярните кросоувъри на Nissan минават на ток

Електрическите Qashqai, Juke и X-Trail ще излязат на пазара през 2025 г.

Японската компания Nissan се подготвя за пълномащабно навлизане на пазара на електромобили, като ще електрифицира три от най-популярните си модели - Qashqai, Juke и X-Trail. Всички електрически варианти се очакват като заместители на моделите от сегашното поколение и са планирани за 2025-2027 г., каза шефът на Nissan Europe - Гийом Картие, пред британското издание Autocar.

 

Nissan Juke

 

Според него електрифицирането на кросоувърите ще става постепенно. Първо тези модели получиха хибридни инсталации e-Power, при които електрическият мотор върти колелата, а бензиновият двигател служи като генератор. 

През 2022 г. в Европа са продадени 105 956 e-Power Qashqai Nissan, според данни на търговската организация Jato. Новите електрически кросоувъри ще получат електрически двигатели от следващо поколение с повишена мощност, както и ново поколение литиево-йонна батерия с по-добра енергийна плътност и ефективност и по-ниска цена. Следващата стъпка е създаването на изцяло електрически версии. 

 

nissan_qashqai_ev

 

Първо ще дебютира електрическият Juke, последван от Qashqai и X-Trail. За отбелязване е, че хибридите e-Power на Nissan ще останат в гамата. И трите кросоувъра ще бъдат изградени на платформата Common Module Family (CMF) на групата Renault-Nissan-Mitsubishi, която може да поеме различни форми на каросерията, дължини, междуосие и размери на батерията. 

CMF-EV е използвана за първи път на миналогодишната Ariya, а сега е в основата и на Renault Mégane E-Tech Electric. В момента моделите с подобни размери Qashqai и X-Trail използват платформата CMF-CD, докато Juke се намира на по-малката структура CMF-B, която се използва и от Renault Clio. Новите модели получават по-мощни двигатели от Ariya, както и различни батерии. Характеристики все още не са оповестени, но кросоувърът Nissan Ariya се предлага във версии с мощност от 218-394 к.с. с., а пробегът е от 340 до 500 км.

 

nissan_x-trail_ev_render_2022

 

Стремежът на компанията е да гарантира, че електромобилите ще съставляват повече от половината от общите й глобални продажби до 2030 г., допълва Картие. Според него компанията трябва да се възползва от успеха на хибридната система на произведения в Съндърланд Qashqai.

Японската марка възлага надежди и на електрическа алтернатива, за да съживи продажбите на X-Trail, които спаднаха със 74% в Европа миналата година до едва 2380 единици. Това го остави под електрическия Nissan Ayira, който постигна 3182 бройки през дебютната си година.

 

 

0 от 500