IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо шампионите във Формула 1 избраха Ford вместо Porsche

Американският производител ще замени Honda като доставчик на мотори на Red Bull Racing

Отборът от Формула 1 - Red Bull Racing, който спечели шампионата при конструкторите през 2022 г., реши да смени доставчика си на двигатели. През 2026 г. американският производител Ford ще замени Honda, като той беше избран, след като преговорите с Porsche се провалиха.


F1 Red Bull


Смяната на доставчика на задвижващи агрегати беше обявена при представянето на новата състезателна кола на Red Bull Racing. Всъщност, информация за сделката с Ford изтече в медиите по-рано. Договорът на шампионите с Honda е до 2025 г., като след неговото изтичане японските мотори ще бъдат заменени с американски. Именно през 2026 г. влизат в сила и новите правила за силовите агрегати, които ще бъдат използвани в шампионата.

Първоначално тимът на Red Bull искаше да си сътрудничи с Porsche, но не успя да постигне споразумение. Red Bull се нуждаеше само от двигатели и финансова подкрепа, докато Porsche искаше да контролира целия процес и настояваше да придобие 50 процента дял в отбора. Във Ford явно нямат нужда от подобно нещо и им стига само доставката на мотори.


F1 Ford


Американският автомобилен производител има дълга история на участие в Кралските гонки. Компанията финансира създаването на двигателя Cosworth DFV V8, който доминира във Формула 1 от 1967 г. до началото на 80-те години. Ford притежаваше и отбора Jaguar F1 в началото на 2000-те и в крайна сметка го продаде на Red Bull след сезон 2004.


0 от 500