IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарното Subaru Impreza на Колин Макрей се продава на търг

За рали-автомобила се очаква да бъдат платени между 380 000 и 430 000 евро (ВИДЕО)

Легендарно Subaru Impreza S5 WRC на една от звездите в рали състезанията от близкото минало - Колин Макрей, ще бъде продадено в края на февруари на търга Race Retro Classic and Competition Car Sale 2023 в Силвърстоун (Великобритания).

 

Subaru Impreza на Colin McRae

 

Аукционната къща очаква най-високата оферта да бъде между 380 000 евро и 430 000 евро. Високата цена се обяснява както с факта, че е управлявана от знаменития шотландски пилот, така и от сериозната поддръжка на автомобила след това.

Роденият през 1968 г. Колин Макрей загина при катастрофа с управляван от него хеликоптер през 2007 г. близо до дома си в Шотландия, като при инцидента починаха синът му и двама приятели на семейството. През 1995 г. той стана първият британски пилот и най-младият състезател, спечелил титлата в световния рали шампионат - рекорд, който се задържа 27 години.



Емблематичният автомобил е създаден за рали Монте Карло през 1997 г. Там Колин Макрий и Ники Грист претърпяха катастрофа, кадри от която може да видите във видеото, в което са събрани и други моменти от състезанието в планината над княжеството.

След края на „състезателната кариера“ на въпросното Subaru Impreza S5 WRC, преди повече от 20 години автомобилът става частна собственост. През 1998 и 1999 г. е използван на ралита в Австрия и Унгария.

 

Subaru Impreza на Colin McRae-3

 

През 2001 г. Impreza отива при нов собственик във Великобритания и колата не влиза в музей, а нейният притежател я използва по предназначение, без да се интересува от колекционерската стойност.

Между 2001 и 2007 г. автомобилът отново участва в състезания, след което е в почивка за известно време, но между 2015 и 2020 г. пак стартира в ретро ралита и участва в автомобилни изложения.

 

Subaru Impreza на Colin McRae-4

 

Състезателката кола е с преработена трансмисия и двигател и преди да стигне до сегашния собственик, е сменен волана от ляво на дясно, така че да е по-удобно да се кара на ирландски рали състезания. И заедно с историческото значение се отразява на цената на това Subaru.
 

 

0 от 500