IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сиатъл съди Kia и Hyundai след скока на кражбите на автомобили

Градските власти завеждат дело срещу корейските производители

Градският прокурор на Сиатъл - Ан Дейвисън, обяви, че градът завежда дело срещу корейските автомобилни производители Kia и Hyundai за ролята им в скорошния скок в кражбите на автомобили. Двете компании са виновни за това, че са произвеждали коли, които са твърде лесни за кражба, а след това не са направили достатъчно, за да разрешат проблема, когато той е станал явен.


Kia


Още през миналата година в социалните медии се появиха публикации в социалните медии, показващи колко лесна може да бъде кражбата на някои модели Kia и Hyundai, произведени от 2011 до 2021 г. Въпросните превозни средства използват традиционно запалване с ключ и нямат имобилайзер. Впоследствие се наблюдава скок в кражбите на тези автомобили в САЩ.

Автомобилните производители отговориха, като предложиха помощ под формата на безплатни ключалки на волана и комплект за сигурност, който собствениците трябва да платят. Град Сиатъл казва, че това не е достатъчно и че завежда дело срещу Hyundai и Kia за техните действия.

„В резултат на действията на двата производителя полицейските сили трябваше да се справят с огромното нарастване на кражбите на превозни средства. С вече изразходваните ресурси, това се издигна до нивото на обществено неудобство. И така ние преследваме това, за да сме сигурни, че можем да отстраним проблема веднъж завинаги“, коментира Дейвисън.

От Hyundai отговориха, че смятат иска за неправилен и ненужен, тъй като смятат, че са предприели редица действия за предотвратяване на кражби на засегнати превозни средства. Те включват предстояща актуализация на софтуера, планирана за началото на следващия месец, като тя ще бъде предоставена безплатно на клиентите.


Hyundai


„Hyundai също така предоставя безплатни ключалки за волана, ако са налични, за избор на правоприлагащи агенции в цялата страна, включително в района на Сиатъл, за разпространение на местните жители, които притежават или наемат засегнатите модели. Собствениците могат също така да закарат превозните си средства при местен дилър на Hyundai за закупуване и инсталиране на персонализиран комплект за сигурност, твърдят от компанията.

Другият засегнат производител – Kia, отговори по подобен начин, като уточния, че продължава усилията си за разработване на допълнителни решения за автомобили, които първоначално не са оборудвани с имобилайзер, включително разработването и тестването на софтуер за подобрена сигурност, предназначен да ограничава работата на системата за запалване на автомобила.


0 от 500