IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС готви нов удар срещу автомобилните производители

Близо половината обявени от компаниите екологични показатели се оказват фалшиви

ЕС предприема мерки срещу автомобилните производители, които съобщават неверни екологични показатели на своите модели, като ще глобява компаниите, за които бъде установено, че са излъгали.


ЕС - екология


За целта се изготвя нов проектозакон, който да помогне на потребителите да получават точна информация за стоките, които им се предлагат. В него се казва, че Европейската комисия иска да премахне практиката на правене на необосновани твърдения с цел да се накара обществото да повярва, че дадени продукти са екологични.

По информация на изданието Euractiv, което разполага с проекта, в него се твърди, че в момента над 40% от твърденията за екологичните показатели са неверни. Затова и компаниите, които правят „екологични твърдения“, трябва да ги обосноват със стандартна методология за оценка на тяхното въздействие върху околната среда“.

Проверката на тези твърдения ще изисква държавите-членки на ЕС да създадат екипи, които да разкриват „зелените“ лъжи, а всички компании, за които се установи, че умишлено са подвели потребителите, ще бъдат наказани. Санкциите ще бъдат определяни в зависимост от естеството и тежестта на нарушенията, както и от икономическите ползи, които фирмата нарушител е получила от измамата, и причинените екологични щети.

Ако такъв закон бъде приет, той няма да засегне само производителите на автомобили. Хиляди продукти, които се продават в Европа, също ще може да бъдат проверени, но като цяло най-засегнати ще бъдат именно автомобилните фирми. Причината е, че техните продукти са едни от най-големите замърсители, а самите компании редовно посочват твърдения за екологичността на най-новите си превозни средства.

Очакваше се, че новата директива за екологичните показатели на различните продукти ще бъда публикувана още през миналата година. Тя обаче беше отлагана няколко пъти поради неуспех в постигането на съгласие за това как да се проверят екологичните показатели.


0 от 500
  • #19
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Европейския съюз - затвора на народите . Не разбирам защо още продължаваме да търпим безропотно своеволията на шепа извратени човекомразци в Брюксел ?
  • #18
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория до 15 и 16 ( преди 1 година )
    Пич, има такава държава - нарича се Китай. Отивай там и се кефи на живота. Там е тъй - току така не дават да си купиш автомобил. Още малко ще ни кажеш да чакаме по 10 години за автомобил, а? Навярно няма да разбереш сарказма, ама както и да е...
  • #17
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Мале, виждам в коментарите поне двама-трима готови за бюрократи в ЕС. *** и елементарни типове. Човек си купувам стока, за да я ползва - автомобил, шоколад, легло - и я ползва. Ако някой иска да промени навиците му, не го прави, като му казва - за да си купиш шоколад, трябва да си купиш и кош за ***, за да може там да си изхвърлиш опаковката. Или не дай си боже - няма да ядеш шоколад - излизашен лукс, на ти един бонбон. Като времето на купоните... може и да не ги знаете, защото не четете...
  • #16
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Освен това ( преди 1 година )
    Ако си инсталирал тази мощност например върху служебния паркинг, можеш да ползваш една част от енергията безплатно. Ако искаш цялата да ти е безплатна просто инсталираш повече мощности, а техните квоти продаваш на някой който иска да си купи електромобил, но не му се занимава с глупости или бърза. Да видиш колко бързо ще се покрият всички паркинги с фотоволтаици, дори от такива които живеят в панелки.
  • #15
    3 rate up comment 7 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    При електромобилите поне е много лесно. Спрямо декларирания пробег не ти дават разрешително да си закупиш нов автомобил, преди да инсталираш някъде, включително и да инвестираш в кооперативна фотоволтаична централа такава мощност, която да ти покрива годишния пробег. Ако при преминаване на годишен преглед си изминал повече от декларираното, те задължават да добавиш още мощности. Така е сигурно, че добавяш в мрежата повече зелена енергия отколкото черпиш за зареждане.
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да, както и това, че електромобилите са екологични.
  • #13
    10 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да се спира мъката на ДВГ и да го забраняват колкото се може по-скоро. Здравето на хората е много по-важно от богатството на петролните компании. Някой ден и *** ще го разбере.
  • #12
    12 rate up comment 0 rate down comment
    До по долния ( преди 1 година )
    Аз никъде не съм видял 4-човека в кола напротив огромни джипове с по един двама дремат.
  • #11
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Само в БГ се паркира на тротоара кога тия с джиповете ще.плащат за строшените плочки
  • #10
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Дон ( преди 1 година )
    Глоби,данъци...пълна Олигофрения е ЕС