IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz обнови CLA и CLA Shooting Brake

Двата модела получиха по-богато оборудване и по-добри plug-in хибриди

След 4 години на пазара Mercedes-Benz подложи на фейслифт два от най-красивите си автомобили - CLA и CLA Shooting Brake. Те получават промени в дизайна, усъвършенствана инфотеймънт-система MBUX, актуализирани асистенти на водача, по-богато оборудване и подобрени plug-in хибридни задвижвания.


Mercedes-Benz CLA и CLA Shooting Brake


Новостите във външния вид не са чак толкова много, като включват преработена предно броня, ревизирана радиаторна решетка, нов заден дифузьор и нова графика за LED- светлините. LED-фаровете вече са част от стандартното оборудване. Има и два нови цвята - Hyper Blue (ексклузивен за CLA) и Spectral Blue, както и три варианта на 17-цоловите джанти. За моделите се предлагат още 18- и 19-цолови.

Фейслифтът засяга и интериора, където комфортните седалки вече ще бъдат част от оборудването на модела. Свободно стоящият двоен екран сега включва 7-инчов и 10,25-инчови дисплеи още в заводското изпълнение. Като опция, както и досега, се предлагат два 10,25-инчови екрана.


Mercedes-Benz CLA и CLA Shooting Brake


Воланът на CLA вече винаги ще бъде тапициран с кожа напа. По желание клиентът може да получи имитация на кожа за спортния волан. Предлагат се още елементи от карбон, дърво и микрофибър.

От Mercedes посочват, че оборудването на двата модела е значително по-богато от досега. Асистентът за дълги светлини, камерата за заден ход и USB-пакетът вече са част от стандартното оборудване. Предлагат се още асистент за паркиране, както и задната врата Easy-Pack за CLA Shooting Brake.


Mercedes-Benz CLA и CLA Shooting Brake


В допълнение към актуализирания дисплей с по-красива графика, който е нова функция на инфотеймънт-системата MBUX, вече се предлагат безжична връзка с Apple CarPlay и Android Auto. Има и допълнителен USB-C порт и по-бързо USB-зареждане. Освен това е оптимизирана озвучителната система Burmester, която се заплаща допълнително.

Чрез активиране на онлайн услуги в приложението Mercedes Me, гласовият асистент Hey Mercedes има за цел да го направи по-способен за диалог и обучение. Някои действия могат да бъдат задействани и без повикване „Хей, Мерцедес“. Освен това гласовият асистент вече може да обяснява функциите на автомобила.


Mercedes-Benz CLA и CLA Shooting Brake


Управлението на асистента за поддържане на лентата вече трябва да е по-удобно с помощта на активното кормилно управление. В допълнение, новото поколение на пакета за паркиране поддържа надлъжно паркиране и предлага 360-градусова визуализация с помощта на камера с помощта на 3D-изображения.

Промени има и по-двигателите, като това засяга plug-in хибридните версии. При CLA 250 Mercedes обещава подобрена високоволтова батерия с по-високо съдържание на използваема енергия (15,6 кВт/ч), което води до по-голям електрически пробег. При купето той е 71-82 км, а при комбито (shooting brake) – 68-80 км.


Mercedes-Benz CLA и CLA Shooting Brake


Мощността на електрическия мотор се увеличава с 5 кВт и вече достига мощност от 80 кВт (107 к.с.). Налични са три опции за зареждане, като в допълнение към стандарта от 3,7 кВт, батерията вече може да се зарежда и с променлив ток и до 11 кВт, вместо предишните 7,4 кВт.  Обновените CLA продължават да предлагат възможност за зареждане на батерията с постоянен ток и до 22 кВт. Процесът на зареждане с постоянен ток от 10% до 80% отнема 25 минути.

За двата модела се предлагат четири бензинови и три дизелови двигателя. Бензиновите двигатели осигуряват непроменени 136 (CLA 180), 163 (CLA 200), 190 (CLA 220) и 224 к.с. (CLA 250). Както и преди, дизеловите двигатели са с мощност 116 (CLA 180 d), 150 (CLA 200 d) и 190 к.с. (CLA 220 d).


Още снимки на обновените модели - вижте в галерията:


Благодарение на 48-волтовата електрическа система и ремъчен стартер генератор, Mercedes-AMG CLA 35 сега също се превръща в в мек хибрид. Той остава при мощност от 306 к.с. и 400 Нм. За кратко обаче той може да бъде усилен с още 14 к.с. Нова е 8-степенната трансмисия с двоен съединител. Досега тя беше 7-степенна. По отношение на производителността нищо не се променя. Топ-версията AMG CLA 45 S също запазва параметрите си - 421 к.с. и 500 Нм.


0 от 500