IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW обяви сервизна акция за над 14 000 електромобила

Проблемът на продадените в САЩ коли е дефектен софтуер на батерията

Над 14 000 електрически автомобила BMW в САЩ попадат в списък за сервизна акция заради проблеми с дефектен софтуер на батерията, включително i4 купе с четири врати, iX SUV и все още пресния луксозен седан i7, съобщи Carbuzz, като се позовава на данни от сайта на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

 

BMW EV-3

 

Изтеглянето на батерии с високо напрежение засяга определени модели i4, i7 и iX от 2022-2023 г., произведени между 14 октомври 2021 г. и 28 октомври 2022 г. Твърди се, че общо 14 086 електрически автомобила от тези EV са засегнати, но само 38 от тях са за i7, който е най-новият от трите модела, пуснати в продажба. Сред засегнатите коли са 5389 бройки от iXs и 8659 от i4s.

По-конкретно - софтуерът на електронния блок за управление на високоволтовата батерия (ECU) може да прекъсне електрическото захранване. Тази временна загуба на мощност по време на шофиране или възможно спиране може да увеличи риска от катастрофа и BMW ще се стреми да разреши проблема възможно най-бързо, се казва в информацията.

 

BMW EV-2

 

През 2022 г. имаше друго изтегляне на iX заради дефектен блок за управление на въздушната възглавница и то малко след пускането му на пазара. Това отново повдига въпросителни относно надеждността на високотехнологичните електромобили, въпреки че имат по-малко движещи се части от автомобилите с ICE, коментира Carbuzz.

От компанията BMW казват, че не знаят за произшествия или наранявания, свързани с проблема, но засегнатите собственици могат да очакват уведомителни писма да бъдат изпратени по пощата до 10 февруари 2023 г. След това дилърите ще актуализират софтуера на ECU за високоволтова батерия безплатно.

 

BMW EV-5

 

Въпреки тези проблеми по отношение на надеждността, електрическата гама на BMW е във възход. Марката е продала над 15 000 електромобила в САЩ миналата година, повече от големия си конкурент Mercedes.

Освен това ще се стреми 15% от общите продажби да бъдат от електромобили тази година. Цел, която ще бъде подсилена с пристигането на електрическия седан i5 по-късно през 2023 г. В световен мащаб пускането на по-малки електрически SUV допълнително ще увеличи продажбите на EV.

 

 

0 от 500