IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW победи Mercedes по продажби и през 2022 година

Баварците са реализирали с 56 792 повече коли от конкурента си

BMW си остава водещият премиум-производител през 2022 г., запазвайки малко предимство пред големия си конкурент Mercedes-Benz. И двете марки записват спад на резултатите на пазара, но компанията от Мюнхен е успяла за достави 56 792 автомобила повече от съперника си.


BMW vs Mercedes


През 2022 г. BMW е продала общо 2 100 692 автомобила в световен мащаб, което е спад от 5,1% на годишна база. На свой ред, Mercedes обяви 2 043 900 продажби, като намалението е с 1%. На трето място е Audi с 1 614 231 продадени автомобила, което е спад от 3,9% на годишна база.

От BMW съобщават още, че са увеличи продажбите си на хибридни и електрически превозни средства с 35,6% - до общо 372 956 единици. Mercedes също отбеляза ръст на този фронт – с 19%, след като продаде 319 200 автомобила на ток (включително марката Smart).

Марката MINI също отбелязва малък спад в продажбите - с 3%. При нея Mini Cooper SE е най-продаваният модел с 43 744 бройки по целия свят, като това е увеличени над 25% за една година. Общо BMW и MINI са доставили 215 755 автомобила, оборудвани с батерии, което е увеличение от 107,7% за една година.


BMW


Rolls-Royce е единствената марка BMW Group, която отбеляза ръст на продажбите през 2022 г. Всъщност това е най-добрата година в историята на марката с 6021 продадени автомобила. Mercedes-Maybach, който се превърна в отделна марка на германския производител, също имаше рекордна година с 21 600 продадени автомобила, което е увеличение от 37% за една година.

Въпреки че продажбите на BMW и Mercedes отбелязват спад през 2022 г., и двете марки видяха обнадеждаващи признаци през последното тримесечие на годината. BMW регистрира 10,6% ръст на продажбите на годишна база през този период, докато за съперниците им от Щутгарт той е 17%.

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако Тесла е премиум, то тогава Ферари е космическа совалка.
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Разликата между премиум и обикновена кола се скъсява, след като ми искат 100к за умрело Рено Меган ествствено ще извадя 150к за премиум.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Ти да видиш! Нали уж АМЕРИКАНСКОТО правителство стоеше зад Тесла и затова имаше такива успехи в СВЕТОВЕН мащаб? Сега казваш точно обратното - американското правителство беше прецакало тесла през последните три години да не им дава само на тях субсидии, а сега увеличи субсидиите за останалите, но на Тесла отново няма да дава? Последно, това правителство подкрепя ли Тесла или им извива ръцете и им пречи по всички възможни начини и с всякакви удари под кръста?
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Обективно ( преди 1 година )
    Относително е колко премиум е Тесла вече в Китай примерно не е защото е далеч под цените на немското трио там и близо до китайските марки. По всяка вероятност и Европа ще последва не след дълго и освен складовите вече и официално ще намалят цените. В Америка също трупат налични защото Тесла У отговаря за новата субсидия само във версията с 7 места но тогава струва $70 000 а в края на миналата година имаше 7 500 отстъпка + 10 000 мили зареждане заради недостатъчно търсене и изоставане от целите
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Ако не си запознат, премиум и луксозен не означава едно и също нещо. Премиум означава нещо с по-висока цена от аналогичните. А тогава те слаб блесва с цялата си сила - надценен некачествен автомобил, който е на по-висока цена от volkswagen audi и bmw, които са много по-зле и качествени. Тоест може да се каже че те слепо premium от тях, защото е наценена повече.
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    тесла и премиум в едно изречение
  • #3
    2 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Интересно всички са регистрирали спадове, а Тесла има 40% ръст на продажбите за същата година и 47% ръст на производството с продадени около 1,3 милиона. Ако задържи същия ръст и догодина, при всички случаи ще задмине audi по продажби, а ако от mercedes и bmw не направят ръст на продажбите, има голяма вероятност да ги задмине и тях и да стане най-големият премиум производител в света.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Гринго ( преди 1 година )
    Нищо чудно, който е виждал нов Мерцедес знае защо.
  • #1
    3 rate up comment 9 rate down comment
    хахах ( преди 1 година )
    Интересно кой ги купува тия грозотии?