IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce отмъква популярно име на модел от конкурент

Оказва се, че Bentley няма права върху търговската марка Flying Spur в САЩ

Британският производител Rolls-Royce подаде заявка за търговската марка Flying Spur в САЩ. Името, което стана популярно със седана на конкурента Bentley, ще бъде използвано за серия столчета за кучета. Оказва се, че Bentley не притежава тази марка в САЩ още от 2004 г.


Bentley Flying Spur


Заявката за търговска марка Flying Spur е подадена на 22 декември 2022 г. Нещо повече, от Rolls-Royce дори посочват датата на първото използване на името - 8 септември 1994 г. Очевидно британците има предвид седана Flying Spur, който представлява „напомпана“ версия на модела Silver Spur III, произвеждан през 1994-1995 г.

В случая обаче не става дума за възкресяването на модела, тъй като по-нататък в заявлението се уточнява, че под името Flying Spur компанията планира да произвежда столчета за домашни любимци.

Интересното е, че търговското наименование Flying Spur е регистрирано от Bentley в почти всички държави, където компанията продава своите автомобили. Изключение правят Италия и САЩ. В Америка, според Службата за патенти и търговски марки, компанията е загубила правото да го използва на 1 февруари 2004 г., след като не е отговорила навреме на подаден срещу нея иск от клиент.

Адвокатите на Rolls-Royce явно са били наясно с това, в противен случай заявлението просто нямаше да бъде подадено. Не се изключва цялата история да е някаква шега или провокация спрямо Bentley, откъдето имат възможност да оспорват искането на конкурента. В крайна сметка компанията използва това име преди Rolls-Royce - още в началото на 60-те години на миналия век, на седана S2.


0 от 500