IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните автомобили в Европа за ноември

Въпреки все повечето съперници на пазара Tesla Model Y продължава възхода си

Продажбите на нови автомобили в Европа нараснаха за четвърти пореден месец през ноември, като това се дължи силното представяне на електрическите превозни средства с батерии (BEV). Регистрациите на всички автомобили на 27 европейски пазара възлизат на общо 1 010 900 единици миналия месец, което е ръст със 17% спрямо ноември 2021 г. Тогава са продадени 860 700 нови коли, съобщава Jato Dynamics.


продажби


Електромобилите се представиха особено добре, нараствайки с 30% на годишна база до 172 600 единици. Те представляват 17,1% от всички автомобили, регистрирани през ноември, като това е вторият им най-висок месечен пазарен дял след декември 2021 г., когато достигнаха 18,9%. Представянето им се дължи най-вече на продажбите на Tesla, като Model Y и Model 3 заемат първите две места по продажби при електромобилите.

„Въпреки появата на нови съперници, резултатът от ноември показва, че растежът на Tesla се ускорява, затвърждавайки нейното лидерство на европейския пазар на BEV“, коментира Фелипе Муньос, глобален анализатор в JATO Dynamics.

Независимо от продължаващия растеж на продажбите на електромобили, бензинът си остава доминиращото гориво в Европа. С него се задвижват 53% от колите, регистрирани през ноември. Електрифицираните превозни средства (BEV и plug-in хибриди) заемат още 28% от пазара, докато дизеловите автомобили изостават с 16%.

Въпреки че ноември беше особено силен месец като продажби, това не беше достатъчно, за да смекчи въздействието на цялостния спад през 2022 г. Към края на ноември през 2022 г. в Европа са регистрирани 10 167 700 автомобила, което прави 6% спад на годишна база .


Най-продаваните коли в Европа през ноември (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Процентите вероятно са закръглени надолу и реално остават по-скоро 1,5-2%. И да, вероятно са газови. Водородните са под статистическия миниум.
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Имат си пара европейците,угаждат си 62000$ за тесла Y,а на мен и дачийката за 12000 $ нещо ми е дебело ;)
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 14 ( преди 1 година )
    "Добре де ... 28% ел " никога не съм очаквал от тебе да кажеш, че 28% електромобили е добре. Изненада ме. Обикновено разправяш се електромобилите нямат шанс и продажбите им само ще падат, защото всички били разбрали каква измама са.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Останалите би трябвало да са водород, такива с кондензатор и т.н.. Но това е само гадаене..
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Добре де - 53% бензин, 16% дизел и 28% ел - останалите 3% какви са - CNG и LPG?
  • #13
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това, което виждам аз е, че европееца купува Сандеро, Ярис, Пежо 208 и Рено Клио - автомобили клас B, защото парите, които искат за нещо повече са излишен разход.
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Новостта в тази класация освен че Теслата е първа извън пиковия си месец е Ярис Крос точно зад най-продавания СУВ Т-рок
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До 8 ( преди 1 година )
    Ами казва му се обективност. Да можеш както да се възхитиш на успехите на някого, така и да му покажеш недостатъците. От моя гледна точка е точно обратното, защото негативните новини и черния пиар срещу Тесла са повече.
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    И какъв според тебе е смисъла на тази класация в такъв случай? Защо толкова им се радваше когато volkswagen golf беше на първо място, а сега вече подобни класации били без значение?
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    Дано скоро да увеличат производствения капацитет до толкова, че е да успеят да задоволят търсенето и да върнат цените от преди няколко години, когато се наложи десетина пъти да ги увеличават за да ограничат търсенето до производствения капацитет. Задоволяването на търсенето на сегашните модели най-накрая ще отключи процеса за представяне на нови модели, което досега беше абсолютно безсмислено, при положение, че не успяват да произведат дори настоящите. Ще очакваме тесла модел 2 скоро.