IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 5 на елекромобилите, които губят най-много заряд в студа

При някои превозни средства пробегът намалява с 35% при минусови температури

Обхватът на електрическите превозни средства в студено време е значително намален и може вече да не е достатъчен за пътуване до работа или някъде другаде. Оказва се, че някои модели могат да загубят до 35% от резерва си на мощност дори при сравнително топло време - със студове от -1 до -7 ºС. И това е в сравнение със стайна температура от 21ºC.


Nissan Leaf


Загубите през зимата зимата се дължи на няколко причини. Но има само два фактора - химичен и механичен. При студено време химическите и физически реакции в батерията протичат по-бавно. Батерията вече не може да дава заряд в декларираните количества.

Но ако батерията се нагрее, тогава нейните характеристики ще се върнат към декларираните. Трябва да се има предвид, че отоплението на батерията (както и на интериора) изисква енергия от същата батерия. В резултат на това резервът на мощност – съответно пробегът, ще намелее още, тъй като част от енергията ще се изразходва за отопление.


електромобили


Изследване на американски експерти показа, че най-чувствителната загуба на пробег в студа е при Chevrolet Bolt. Пробегът с едно зареждане е намален с 35% - от 370 на 250 км. На второ място са Ford Mustang Mach-E и Volkswagen ID.4, чийто резерв на мощност пада от 420 на 280 км (-30%) при петградусов студ.

Третото място е за BMW i3. Вместо 240 км, то ще може да измине само 185 км в лека слана (-24%). На четвърта позиция се нарежда Volkswagen e-Golf. Ако при топло време е в състояние да измине 210 км, то при температура малко под нула градуса – само 160 км (-23%).


Chevrolet Bolt


Място в Топ 5 намира и Nissan Leaf, способен да измине 200 км в студено време вместо обичайните 270 (-21%). В другия край на класацията, тоест при моделите, на които студеното време се отразява най-малко, са Jaguar I-Pace и Audi e-tron. Тези два модела губят съответно едва 3% и 8% от мощността си при 5-градусов студ.


0 от 500