IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lucid Air постави рекорд по пробег за сериен електромобил

Седанът успя да измине над 1100 км без допълнително зареждане (ВИДЕО)

Електрическият седан Lucid Air, представен през 2020 г., в своята версия с най-дълъг пробег е в състояние да измине повече от 800 км с едно зареждане. Оказва се, че с използването на специална техника електромобилът може да покрие още по-голямо разстояние – 1106,2 км.


Lucid Air


По паспорт пробегът на Lucid Air във версията Dream Edition Range с едно зареждане е 837 км, което е със 185 км повече от Tesla Model S Long Range. Американските блогъри от YouTube-канала The Kilowatts обаче доказаха, че седанът може да измине и повече, като използваха специална техника - „хипермайлинг”, която е насочена към максимизиране на енергийната ефективност.

За целта блогърите избраха участък от обикновен път в щата Юта, по който електрическият автомобил се движеше със скорост от 43 км/ч. При избора на маршрут бяха оценени състоянието на асфалта, трафика и, за всеки случай, близостта на зарядните станции, а шофьорът се сменяше на всеки три часа. По време на теста, който е продължил повече от ден, се е наложило да се смени волана на електромобила. А това, според блогърите, заедно с неблагоприятните метеорологични условия, е намалило сериозно пробега на колата.



Първоначално екипът се е прицелил в световния рекорд на Гинес за изминатото разстояние от електрически автомобил без слънчеви панели - 1607 км. Той е дело на експерименталния прототип The Phoenix, който специално е построен от рециклирани материали. Батерията на Lucid Air е била напълно разредена след 1106,2 км, което е далеч от целта, но е достатъчно за световен рекорд на сериен електромобол, движещ се по обществен път.

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Де Бил ( преди 1 година )
    Безсмислен, нагласен, манипулиран тест, нямащ нищо общо с реалните условия. А най-големият тестис е, че по време на този "тест" се е наложило да бъде сменен ???воланът!!! Ще падна от смех! :-)
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Мерцедеса е експериментален прототип, който не прилича на нормално кола дори. Сравнението е доста неуместно. А това в статията е супер лукс, с доста добра външност и интериор.
  • #3
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Специално за миндили ( преди 1 година )
    Мерцедес EQXX измина над 1000 км със средна скорост от 90+ километра по публичната пътна мрежа като при пристигането си на крайната дестинация акумулатора е бил с оставащи 15% батерия - около 140 км още. Едно зареждане, 1140 километра, средна скорост 90+. Лузърите да го ухат
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Най-добре е да я бутат :D Пак ще харчи ток, ама поне 1500 ще стигне :D
  • #1
    4 rate up comment 9 rate down comment
    кеф ( преди 1 година )
    Бай бай Мъски