IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първа държава готви забрани за електрически автомобили

Швейцария въвежда ограничения заради очакваната криза с тока

Властите в Швейцария са сериозни притеснени от прекъсване на тока през зимата и подготвя радикални мерки за икономии в случай на недостиг. Те включват забрани за шофиране на електрически автомобили. Подобни ограничение може да има и в Германия, където те ще засегнат основно зареждането на този тип превозни средства, съобщава Focus.de.


електромобили


Благодарение на хидроенергията, Швейцария разполага с едно от най-екологичните доставки на електроенергия в Европа. Но сега алпийската държава се страхува от спирането на тока. През зимата страната внася големи количества електроенергия, като за 2021 г. това са 5,7 милиарда киловатчаса, които идват основно от Франция и Германия.

С други думи, без френските атомни електроцентрали или германския излишък от вятърна енергия, светлините в Швейцария вероятно ще угаснат. Заради многото повреди в атомните централи във Франция в последно време, както и несигурните доставки от Германия заради слабия добив на енергия от слънцето и вятъра, а също така и липсата на, швейцарските власти предупреждават за риск от спиране на ток през зимата.

Плановете за спестяване на електроенергия в страната включват редица мерки, в това число забрани за шофиране на електронни автомобили. Те може да бъдат предприети на 4 етапа в случай на енергиен недостиг. Например, има спецификации, според които пералните машини могат да работят при максимум 40 градуса по Целзий. Хладилниците не трябва да се охлаждат под 6 градуса. Всичко, което служи само за комфорт - като сауни и парни бани, може да се използва само в ограничена степен в домовете.


електромобили


В допълнение към обширните правила за експлоатация на електрически уреди в търговския и частния сектор, забраненият списък включва и пикантни ограничения върху движението на автомобили. От една страна, ограничението на скоростта по швейцарските магистрали ще бъде намалено от 120 км/ч на 100 км/ч. На водачите на електрически автомобили пък ще им бъде забранено да шофират, ако има липса на електричество.

„Личното използване на електрически автомобили е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (напр. професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, посещение на религиозни събития, присъствие на съдебни срещи)“, се казва в проекта от приети мерки.

Според различни съобщения в медиите, това би засегнало около 110 000 шофьори в Швейцария - и разбира се би било абсолютно фатално за ускореното развитие на електронната мобилност в Швейцария - кой би си купил електрическа кола, ако трябва да се съобразява с факта, че не му е позволено да го кара по всяко време, особено през зимата?

В същото обаче едва 0,4% от новите автомобили в Швейцария са изцяло електрически, сочи статистиката от продажбите за 2021 г. Повече от тях се зареждат в домашните гаражи на техните собственици, като те черпят значително повече електричество от специални стенни кутии. Тяхната мощност на зареждане е 3,4, 7,4, 11 или максимум 22 киловата.


0 от 500
  • #61
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Сър Фергюсън ( преди 1 година )
    Сигурно пък много добре живееш като си във Франкфурт.Никога няма да живееш както истински Германец.И това се отнася за всеки *** по Европа с 1% изключение! Тези изключения жбаче нямат време за губене в коментари по Бг.форумите.
  • #60
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Германия ( преди 1 година )
    Смешни коментари колко зле живее Европа,защото не се подлага на Путин ,с изключение на Наш. Резидент. Ало, елате ми на гости,живеем във Франкфурт още ви покажа,колко съм зле. То бива облъчени де..били,ама чак толкова....даже не сте и смешни,само жалки.
  • #59
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нека да продължават да санкционират Русия, но да не забравят, че и скакалците може един ден да свършат. Или може би и затова пак Путин ще е виновен :)
  • #58
    18 rate up comment 1 rate down comment
    бай Шиле - кантара ( преди 1 година )
    Скоро ще забраня и клецането. понеже вече немога
  • #57
    8 rate up comment 11 rate down comment
    П.петров ( преди 1 година )
    Глупости пълни.
  • #56
    34 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не се вглеждайте в правописните и другите грешки,вижте основното,а то е "богата" пропаднала Гейропа отива с 200 към дъното,започват забрани заради липса на ток,а след някой друг ден и заради горивата,защото с този таван на нефта ще видят горива през крив макарон или като нас газ ще има но на каква цена.
  • #55
    22 rate up comment 10 rate down comment
    Малиииии.... ( преди 1 година )
    Много правописни и езиково-стилни грешки. Недовършени изречения и такива без смисъл. Копирането на преведен текст без проверка и редакция, води до този хаос!
  • #54
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 1 година )
    Само Тесла 1,9 ТДИ и ръчна кутия
  • #53
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Ани ( преди 1 година )
    Как не разбирате, че най - големите замърсители са самолетите, директно запечатват атмосферата,но никой няма да признае.
  • #52
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Бате Иво ( преди 1 година )
    Истината е еднаВе осем атмосферно пълненеПоне пет хиляди кубикаИ ръчна скоростна кутияА който иска да се вози на ток има трамваи и тролеи