IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В автобусите на световното през 1974 се пуши и пие

Mercedes-Benz припомни на какви машини са се возили тогава отборите

Световното първенство по футбол в Катар наближава, откриването е на 20 ноември и Mercedes-Benz припомни с носталгия за друг мондиал – този през 1974 г., на който Германия беше домакин, с какви автобуси са превозвани отборите.

 

923176l

 

Тогава страната все още е разделена, а на първенството участват 16 държави, сред тях и България. На финала домакините победиха Холандия с 2:1, а за първи и последен път на това първенство един срещу друг играха отборите на организатора Западна Германия и Източна Германия - ГДР.

Някои от „характеристиките“ на тогавашните автобуси сега звучат абсурдно, но времената бяха други. Преди 48 години всеки от отборите разполагаше с известния автобус Mercedes-Benz O 302, боядисан в цветовете на съответната държава, националния флаг и талисманите на първенството Tip и Tap. А абсурдното според сегашните правила и разбирания е това, че на гърба на седалките има пепелници, а в задната част на автобуса... инсталация за наливна бира. Пушенето и пиенето на бира все още беше социално приемливо, дори за спортисти. Немислими „екстри“ сега. В оборудването на автобусите има бордова тоалетна, стерео озвучителна система с касетофон Blaupunkt и климатик, монтиран в задната част на покрива.

 

258514l

 

След края на мондиала 16-те автобуса са пребоядисани и влизат в нормална експлоатация за обществеността. И с течение на времето всички изчезват от пътищата, включително оригиналният екземпляр на отбора победител.

Има обаче такъв в музея на Mercedes-Benz, който пази жив спомена за едно незабравимо за германците световно първенство, но това е реплика. Посетителите на музея могат да се качат в него и да усетят какво е било пътуването с луксозен автобус преди 48 години.

 

270387l

 

Mercedes-Benz O 302 се произвежда от пролетта на 1965 г., като компанията поддържа висок стандарт за производство и включва климатични системи Thermo King за първи път, монтирани на задната част на покрива.

Моделът O 302 е успешен за Mercedes-Benz и се произвежда до 1976 г., като са сглобени над 32 000 бройки. Въздушното окачване тогава е опция, но става стандартно оборудване от 1971 г. Клиентите избират от четири 6-цилиндрови редови дизелови двигатели с атмосферно пълнене, вариращи в мощността от 126 до 240 к.с. Следващото поколение O 303 е пуснато в производство през 1974 г.

 

248145l


На предстоящото световно първенство в Катар един от партньорите на Световната футболна централа (ФИФА) е Hyundai. Корейската компания декларира, че за първи път на мондиал половината от автомобилния парк ще бъде от електрически превозни средства.

За обслужването на първенството с 32 отбора са осигурени 616 автомобила Hyundai - от тях 446 са предназначени за превоз на пътници, а от тях над половината - точно 226, са хибриди и напълно електрически машини. Става въпрос за Ioniq 5, Sonata HEV, Tucson HEV, Kona HEV, Genesis G80 EV и GV70 EV за транспорт на VIP-персони и служители на турнира. Компанията ще предостави и 10 електрически автобуса Elec City.


 

0 от 500
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Непушач ( преди 1 година )
    Остава си, обаче, най-масовият *** на планетата и той е - фасове. Живеем в океан от фасове. Зависими хора като зомбита смучат и хвърлят навсякъде с изпразнен поглед. Няма друго решение, освен продажба на папироси само срещу връщане на фасовете. Тогава и продавачите ще вдигнат ръце и няма да се продават на всеки ъгъл.
  • #9
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    На никого не пречат ЛГБТ, нито съм ги виждал, нито съм ги срещал, нито някой ми е рекламирал тяхното общество. Чувам, че правели парад веднъж в годината. Е какво от това? Не така стоят нещата с пушачите в България. Българската Сетра - Чавдар имаше двигател на МАН-Икарус!
  • #8
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изобщо не ми пречат Лгбт обществата като не ти харесват просто не им ходи на местата за събиране а пушенето беше от врат зорлем в заведенията пушеше покрай другите и в транспорт и навсякъде
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    5-ти, чавдар бяха копие на сетра 1:1. За чавдарите, двигателите мисля ги взимаха от ЛИАЗ-Мадара.(но не съм 100% сигурен). Иначе сглобка в Ботевград.
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    На практика на мен гей парадите не ми пречат никак. Да си бъркат взаимно където си искат и с каквото си искат, стига да не ми бъркат на мене. Докато пушачите ми бъркат без въобще да ме питат. Правиш ли разликата? Няма искам няма не искам. Вади оная работа (цигарата) и почва, а ти щеш не щеш участваш в действието.
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Не знам дали са чавдар и те бяха с въздушно окачване, но си спомням че сетрите возиха много хубаво.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2-ри, аз предлагам и Амстердам. Освен миризмата на трева, от писоарите по улицата, нямя да ти казвам какво е. Иначе съм съгласен, че това с пушенето го "ограничиха". колкото до автобусите, за времето си са били хубави, 1974.. с климатик дори. Въздушното окачване го имаше и на българските "Чавдари".
  • #3
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сега никъде не се пуши, но навсякъде са плъзнали ЛГБТИ+ същества, които правят паради и ви обясняват за правата на човека и как, ако не сте като тях, сте ксенофоби и фашисти. Явно не са ви проблем, като пушачите. Е, тогава халал да са ви.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Напълно съгласен съм с последното изречение. Добре че се свърши, въпреки че не навсякъде се спазва. За тези които са ти сложили минуса, ще препоръчам да отидат в париж, който се свързва с френските парфюми и да минат по някоя по тясна уличка по центъра и да вдишат дълбоко въздуха с аромат на... урина. Дано и това да отмине, като цигарите.
  • #1
    17 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво чудно има? Едно време навсякъде се пушеше. На облегалките на автобусите имаше пепелник, който се отваряше, за да си гасиш и тръскаш цигарата. В самолетите също се пушеше. Във влаковете и къде ли още не. Вагоните помня бяха разделени на пушачи и непушачи, но дефакто навсякъде се пушеше, дори и в непушачите, защото често нямаше места във вагоните за пушачи. Буквално навсякъде се пушеше тогава, нямаше заведение или дори сладкарница без пепелници и да не се пуши. Добре, че свърши това време!