IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Половината коли на световното по футбол в Катар ще бъдат електрически

Корейската компания Hyundai предостави 616 автомобила на организаторите

Едно от най-значимите спортни събития през годината – световното първенство по футбол в Катар приближава, откриването е на 20 ноември, а какъв ще бъде официалният автопарк на мондиала, информира Еlectrek.

 

foto---hyundai-e-fifa-collaborano-per-i-mondiali-2022 (1)

 

В духа на световната тенденция за използването на електрически автомобили половината от превозните средства в Катар ще бъдат такива. Партньори са Световната футболна централа (ФИФА) и Hyundai, които декларираха, че за първи път на мондиал ще има толкова електрически автомобили в преследването на целта за минимизиране на въздействието върху околната среда.

За обслужването на първенството са осигурени 616 автомобила Hyundai. От тях 446 са предназначени за превоз на пътници, а от тях над половината - точно 226, са хибриди и напълно електрически машини. Става въпрос за Ioniq 5, Sonata HEV, Tucson HEV, Kona HEV, Genesis G80 EV и GV70 EV за транспорт на VIP-персони и служители на турнира. Компанията ще предостави и 10 електрически автобуса Elec City.

 

foto---hyundai-e-fifa-collaborano-per-i-mondiali-2022 (2)

 

От Hyundai също така информират, че ще наблюдава целия автопарк в реално време, за да реагират при евентуални проблеми и да се намесват. Ще се прилага и услугата за презареждане по пътищата, използвайки иновативната функция Vehicle-to-Load (V2L) на два Ioniq 5s. А на паркингите ФИФА ще осигури зарядни станции от 100-150 кВт, за да се гарантира непрекъсната работа на превозните средства, задвижвани от батерии.

Също така Hyundai стартира кампанията „Гол на века“, допълнена със слогана „Обединен свят за устойчивост“. Инициативата включва „Team Century“ - екип от 11 посланици, водени от бившата футболна звезда Стивън Джерард, който ще насърчава начинанието.

 

foto---hyundai-e-fifa-collaborano-per-i-mondiali-2022

 

Като един от най-големите производители на природен газ в света, в Катар не може да се очаква напълно екологично чисто първенство. Но откакто се кандидатира за домакинството преди повече от 11 години, страната пое ангажименти да организира максимално възможно въглеродно неутрално спортно събитие. Катар изгради няколко стадиона за мондиала, като за тях ще използва и слънчева енергия за захранване на климатичната инсталация.

 

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Глас от тъдява ( преди 1 година )
    Аааа, щяло световно по футбол да има. Сега разбирам защо с всеки телефон (от скъпите) ти подаряват телевизор 4К - 43/55".
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    хахахаха , както винаги лицемерието взема колосални размери. при всичкия негативен отпечатък върху околната среда който са причинили при строежа на всички инсталации и ЩЕ причинят стотиците хиляди дето ще прелетят половината свят за да присъстват , точно 300 коли ще спасят света.....