IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda представи новия Accord

Седанът получи нов дизайн и хибридна версия, която сменя мощния турбо-мотор

Японският производител Honda представи новия Accord. Единадесетото поколение на седана получи външен вид в стила на всъдехода Pilot, но и намалена гама от двигатели. 2,0-литровият четирицилиндров турбо-мотор, съчетан с десетстепенна автоматична скоростна кутия, вече няма да се предлага за модела.


Honda Accord


Новата Honda Accord използва същия дизайнерски език като на новия Pilot. Радиаторната решетка вече е монтирана вертикално, а фаровете и светлините са с черна подложка. Покривът и страничните стени на каросерията са свързани чрез лазерно запояване, така че на тези места вече не са необходими корнизи, които „утежняват“ външния вид.

Като размери седанът е със 70 милиметра по-дълъг от своя предшественик, а задната следа е с 10 милиметра по-широка. При смяната на поколенията каросерията е станало по-твърда, направени са промени в окачването и кормилното управление.


Honda Accord


В салона вече се залага на повече качествени материали. Отпред са се появили нови седалки с подобрена опора, а тънките А-колони оказват положителен ефект върху видимостта. Стандартно моделът разполага с 10,2-инчов цифров инструментален панел, 7-инчов мултимедиен дисплей, 10 въздушни възглавници и система Honda Sensing с нова широкоъгълна камера и радар. По-скъпите версии имат 15-ватово безжично зареждане, отопляеми задни седалки и аудио-система Bose.

Гамата от задвижващи агрегати на новия седан е същата като тази на кросоувъра CR-V. Първоначалните модификации LX и EX са оборудвани с 1,5-литров турбо-двигател с подсилен колянов вал и подобрено впръскване. Мощността му е 195 к.с. и 260 Нм въртящ момент. Скоростната кутия е модернизиран вариатор, като при пълна газ симулира смяна на физическите предавки.


Honda Accord


Вариантите Sport, EX-L, Sport-L и Touring ще получат хибридна система от четвърто поколение. При нея бензиновият двигател с 4 цилиндъра, работещ по цикъла на Аткинсън, се допълва от двойка електродвигатели, монтирани успоредно един на друг. Комбинираната мощност е 207 к.с. и 335 Нм въртящ момент, като така този агрегат изостава като показатели от 2,0-литровия турбо-мотор на предишното поколение, което развиваше 256 к.с. и 370 Нм.

Новта Honda Accord ще продължи да се произвежда в завода в Охайо. Той работи от 1982 г., като от конвейера са слезли 12,5 млн автомобила.


Honda Accord


0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "1,5-литров турбо-двигател с подсилен колянов вал и подобрено впръскване" - забавно е как покрай рекламата на новото, производителите си признават проблеми с предишни полколения.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Опитали са се да направят европейски дийзан, но пак им се е получил...по японски. Иначе интериорът им се е получил, както и на Сивик. Поне на снимка.